A Szent István Egyetem szarvasi Tessedik Campusán május 25-én megrendezett III. Országos Tritikále Napon az előadók a tritikále újdonságnak számító takarmánycélú zöldhasznosítására fókuszáltak.
A szarvasi Newjsag hírportál képes beszámolója az eseményről itt olvasható.
A házigazda, Dr. Futó Zoltán mb. dékán köszöntőjét követően Lukács József a NÉBIH elnökhelyettese a gabona, azon belül a takarmányozásban egyre nagyobb szerephez jutó tritikále termesztés biológiai alapjairól tartotta meg előadását.
Dr. Orosz Szilvia, az Állattenyésztési és Teljesítményvizsgáló Kft. takarmányozási igazgatója a gabonaszilázsokban és a tritikáléban rejlő lehetőségeket feltáró kísérletek tapasztalatairól és eredményeiről adott szemléletes tájékoztatót. A képünkön is látható tevemodellről leolvasható, hogy a teljes gabonanövény és keverékszilázsok betakarításának két optimális időpontja lehet. Az egyik a kalászhányás előtti, a másik pedig tejesérésben. A korai betakarítás kisebb hozamot ad, de jóval értékesebb, energiadús és jól emészthető beltartalommal. Ezeket az előnyöket a frissen ellett és nagytejű tehenek tudják leginkább kihasználni. A későbbi optimum időszak (a teve második púpja) nagytömegű, de kevésbé emészthető termésével az üszők takarmányozása lehet célszerű és gazdaságos.
Dr. Bóna Lajos igazgató és vezető nemesítője a szegedi Gabonakutatóban folytatott tritikále nemesítés irányaival és eredményeivel ismertette meg a résztvevőket.
A témáról szóló, a legfrissebb GK Híradóban megjelent cikk teljes terjedelmében itt olvasható.
Dr. Kruppa József, a kisvárdai Kruppa-Mag Kft. ügyvezetője saját fajtáiknak a hazai szilázs előállításban betöltött szerepéről tartott ismertetőt.
Gazsó János a Mezőmag Kft. ügyvezetője a szántóföldi mustra előtti „bemelegítésként” a térség vetőmagellátásában meghatározó cégének tartalmas életútját és tevékenységét vázolta fel.
A rendezvényt az egyetem mellett a Gabonakutató Nonprofit Kft. és a Kruppa-Mag Kft. mint tritikále fajtatulajdonosok, a helyi Mezőmag Kft. pedig, mint vetőmag termesztő, feldolgozó és értékesítő cég szervezték meg. A helyszínen berendezett kiállításon tritikáléból készült süteményeket és kenyérféléket is szemügyre vehettek és kóstolhattak a résztvevők. A rendezvény a Mezőmag Kft. területén megtartott szántóföldi tritikále fajtabemutatóval zárult.