Rólunk írták

2016.03.21. "TAVASZVÁRÓ" A GABONAKUTATÓBAN

Február végén a Gabonakutató Nonprofit Kft. és az Agrova Kft. tavaszi dél-alföldi fórumán látta vendégül a gazdákat.
Megjelent az AgrárUnió szaklap márciusi számában.

A szegedi rendezvényen szó esett a nagy múltú nemesítőintézet legújabb eredményeiről, fajtakínálatáról és az ehhez kapcsolódó szolgáltatásokról. Emellett az érdeklődők megismerkedhettek a talaj termőképességének, értékének megőrzését szolgáló Phylazonit termékekkel, felhasználásuk alapelveivel.

   A fórum nyitóelőadásában Szépe Ferenc, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) főosztályvezetője a mezőgazdasági termelés környezeti és gazdasági fenntarthatóságának jelentőségére hívta fel a figyelmet. A termőföld és a víz olyan értékek, amelyekkel valóban gazdálkodni kell, hiszen ezek mint erőforrások egyre jobban felértékelődnek a jövőben. Látnunk kell: megújuló, de véges erőforrásokról van szó.
   A hazai mezőgazdaság hosszú távú célja nem lehet más, mint a fenntarthatóság és a minőségi termelés. Hangsúlyozta: hazánk mérete, adottságai a minőségi termelésre predesztinálnak minket - tömegtermeléssel csak követői lehetünk a világnak.
   Felelős és hatékony állami szerepvállalásra törekednek, amelynek egyik fontos eszköze a kutatás, fejlesztés támogatása, majd az eredmények hasznosulásának segítése. Ebből az FM is kiveszi a részét: az MTA után a legnagyobb kutatói hálózatot tartja fenn. A kutatásoknak pedig a minőségi termelést és a fenntarthatóságot kell szolgálniuk, mert a fenntarthatóság jelent biztonságot – nemcsak a jelenben, hanem a jövő generációknak is.

A cikk teljes terjedelmében, PDF formátumban >>>