Rólunk írták

2016.03.30. A GABONAKUTATÓ KUKORICAHIBRIDJEI

Ebben a cikkben néhány tapasztalatot szeretnénk megosztani és beszámolni az újabb hibridjeinkről és a vetésidő kísérletek eredményeiről.
Megjelent a Magyar Mezőgazdaság című szaklapban.

Ha a korábbi évek országos termésátlagát nézzük és összevetjük az időjárási feltételekkel, egyértelműen kijelenhetjük, hogy a kukorica termését a csapadék mennyissége és a virágzáskori napi maximum hőmérséklet határozza meg.
   A forró napok a 30-35 °C közötti, a hőség napok a 35 °C feletti napi maximum hőmérsékletet jelenti.
2014 az egyetlen év, amikor bőségesen hullott csapadék, nem volt júliusban hőség nap és országosan jó termést takaríthattunk be. A legutóbbi négy év termését vizsgálva láthatjuk, hogy csak egy évben született olyan termés, ami jónak mondható. 2012-ben országos átlagban mindössze 4 tonna termést takaríthattunk be, 2013 és 2015 valamivel jobb, de messze elmaradt a várakozásoktól.

   A kukorica fejlődésének legfontosabb stádiumai, a virágzás és a szemkitelítődés, a nyári időszakra, a legmelegebb júliusi hónapra esik. Nem véletlen, hogy a kukorica, amely vízigényes, szántóföldi növényeink közül a csapadék hiányára és a nyári hónapok szélsőséges hőmérsékleti ingadozásra legérzékenyebben reagál.

   Az új hibridek elismerésének alapvető kritériuma a termőképesség. A verseny megállíthatatlan, az erősebb sztenderdeket felülmúló hibridek bevezetésével az elérhető terméspotenciál fokozatosan mindig magasabb szintre kerül. De mennyit tudunk realizálni ebből?

A cikk teljes terjedelmében, PDF formátumban >>>