Pohánka

A pohánka, vagy más néven hajdina a kását fogyasztó nemzetek fontos tápláléka. A gyenge talajok növénye, főleg az enyhe domboldalakon és a kissé savanyú talajokon ad jó termést. Egyéves, jó mézelő növény, a héjától megfosztott, koptatott magja emberi táplálkozásra alkalmas. Diétás-, valamint lisztérzékenyek részére készített ételekhez egyaránt felhasználható, mivel változatosan elkészíthető és pótolja a búzalisztet. A pohánka kiváló zöldtrágya másodvetésben, kalászos gabonák után. Termesztett kultúrnövényeink között rokonai nincsenek, az elhullott magja így nem gyomosít, betegségek ritkán támadják meg. A kelő pohánka növények kezdeti gyors növekedésükkel elnyomják a gyomokat, megőrzik a talaj termőképességét. A pohánka nagyon jó mézelő, a méhek szívesen járják és jellegzetes ízű, sötétbarna színű mézet ad.