9. Nemzetközi Tritikále Szimpózium Szegeden

Ez év május 23-27. között Szegeden, intézetünkben kerül megrendezésre a világ tritikále kutatóinak, vetőmagos szakembereinek és agrárközgazdászainak találkozója, a 9. International Triticale Symposium. A világ mintegy 40 országából fogadhatjuk a tritikále iránt érdeklődő szakembereket. Jelentős elismerése ez intézményünk tritikále nemesítésben elért eredményeinek.

A szekciókban folyó munkát követően a konferencia résztvevői az utolsó napon szakmai kiránduláson, tenyészkerti szemlén és farm-látogatáson vesznek részt. Érdekes és rendkívül hasznos színfoltja a napnak a nemzetközi demonstrációs fajtasor megtekintése: azon kutatók, akik külföldről (Ausztráliától Lengyelországig) vetés előtt elküldték fajtáikat, a szegedi tenyészkertben szemrevételezve láthatják, hogy az itteni körülmények között hogyan fejlődtek és jelenleg milyen képet mutatnak nemesítvényeik.

A tritikále feltörekvő, széles körben felhasználható gabonaféle, amely sokoldalúságánál fogva bizton számíthat a gazdálkodók kiemelt figyelmére. Mindenekelőtt a gyengébb talajok növénye, de pl. szemben az átlagos fajtákkal, a GK Szemes fajtánk kifejezetten meghálálja az intenzív viszonyokat. A tritikále őrlemény a kedvező rostösszetétel és a magas beltartalmi értékek miatt jól alkalmazható élelmiszeripari célokra is. A teljes növény jól hasznosítható: akár zölden, keverékekben, akár szemesen – kiváló takarmány. A szegedi nemesítési programot a kilencvenes évek elején indította el Bóna Lajos, aki a szimpózium nemzetközi szervező bizottságának elnöke. Mára négy szegedi nemesítésű, több különleges agronómiai tulajdonságot hordozó, jelentős hozzáadott értékeket képviselő tritikále fajtánk van a köztermesztésben.

A Szimpózium tudományos programja méltó az immár 92 éves intézetünk-, az itt dolgozók-, és Szeged város jó hírnevéhez.

A 9. International Triticale Symposium-mal kapcsolatban további információkat az alábbi honlapon olvashat: www.triticale.hu

 

triticale-symp.jpg