Aratófesztivál Földesen

Igazi júliusi hőség, az aratatáshoz kedvező időjárás fogadta 2016. július 9-én a Földesen rendezett Aratófesztiválra érkezőket. Az immár hatodik alkalommal megrendezett fesztiválon versenyzők a Gabonakutató Nonprofit Kft. egyik őszi búza fajtáját, a GK Köröst aratták.

 

gyokeres-buzabol-keszult-a-kotel-1.jpgA nagyközségi önkormányzat, a Karácsony Sándor Közösségi Ház és a Balásházy János Kertbarát kör által szervezett Aratófesztivál ünnepélyes megnyitója után a közelben lévő búzatáblán folyt az aratóverseny. A paraszti világ máig legszebb és legkeményebb nyári munkájának vetélkedőjére Hajdú-Bihar megyéből és a Dunántúlról érkeztek a háromfős arató brigádok, összesen 12 település 13 kertbarát köre versengett. A GK Körös őszi búzát kaszások vágták rendre, a gabonaszálakat a marokszedők fakampóval és sarlóval szedték fel, majd a gabonát az előre kiterített szalmakötelekre fektették, az összekötött kévéket pedig a kévekötők rakták keresztekbe. Egy keresztbe 19 kéve búza került, hagyományszerűen a legfelső kévét papnak, a legalsót rektornak nevezve. Az idősebb versenyzők emléke szerint a kézi kaszás aratás fénykorában egy jó kaszás naponta 20 keresztnyi búzát is levágott, és a lógerbe – a bonaszérűbe – szállított, tüzesgép vagy Hoffer traktor által meghajtott cséplőgéppel csépelve egy jó kereszt 30–40 kilogramm búzát adott.

 

Az aratóverseny első feladata a kaszafenés, kasza kalapálás, a tövestől kitépett búzából a kötél készítés volt. A versenybizottság nemcsak a versenyzők összehangolt munkáját, gyorsaságát, hanem a kévék összekötésének minőségét, a keresztek összeállításának pontosságát, a learatott terület tisztaságát, búzafejmentességét is minősítette. A zsűri elnöke a Gabonakutató Nonprofit Kft. egyik területi képviselője, Bácsi János volt, a vele készült interjút a Kabai VTV felvételéről itt tekinthetik meg (37:03 perctől). Az aratóversenyt összesítésben Téglás kertbarátai nyerték meg Földes és Csapókert csapatai előtt.

 

A csapatok tagjai az aratást követően a búzatarlón táncra perdültek, majd hangos nótaszóval vonultak vissza a Szabadidő Központba. Az aratófesztivál résztvevőit közös ebéden a hagyományos magyar ételekkel vendégelték meg a szervezők, majd a Hajdúhadházról érkezett Kecsedi Sándorné süteményeivel nagyanyáink ízvilágát mutatta be. Az aratófesztivál zárásaként nagy érdeklődés mellett léptek közönség elé Földes és a Sárrét civil közösségei.

 

(Forrás: Hajdú-Bihari NAPLÓ, 2016. július 21.)


hagyomanyorzo-aratonapot-tartottak-a-het-4.jpg