Díjak

Kitüntetések >

Millenniumi Díj, 2017.

innovdij-p3.jpg

A szellemi tulajdon világnapja budapesti ünnepségén, április 26-án, a Nemzetgazdasági Minisztériumban dísztermében adták át a 2017. évi Millenniumi Díjakat. A díjat a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke alapította a magyar millennium évében a szellemi tulajdon védelmében fontos szerepet játszó intézmények elismerésére.
    A hosszú évtizedeken át az értékes hagyományokra és a legmodernebb ismeretekre építve kiemelkedően eredményes növénynemesítői, a legkiválóbb minőséget és hozamot garantáló tevékenységet végző szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. a négy kitüntetett egyikeként vehette át a rangos elismerést. Napjainkban a nemzeti fajtalistán 130 szegedi fajta szerepel, ebből közel ötven fajtaoltalmi védettséget élvez. A Gabonakutató emellett ipari szabadalmakkal és védjegyekkel is rendelkezik, megbecsülve és értékelve szellemi termékeit.

77. OMÉK Növénytermesztési Díja, 2015.

Akadémiai Nívódíj, 2015.

3nivo.jpg A Magyar Tudományos Akadémia és az Akadémiai Kiadó 2015. november 6-án a Gabonakutató által 1974-ben alapított és azóta folyamatosan fenntartott Cereal Research Communications (CRC: Gabonakutatási Közlemények) nemzetközi tudományos folyóiratot Nívódíjjal tüntette ki. A díjat a főszerkesztő, Dr. Pauk János kutatási igazgatóhelyettes az MTA könyvtárában megtartott ünnepségen vette át.                                                                                                 

77. OMÉK Növénytermesztési Díja, 2015.

omekdij15-a.jpg Intézményünk a 2015. szeptember 23-27. között megrendezett 77. Országos Mezőgazdasági Kiállítás és Vásáron az OMÉK Növénytermesztési Díját nyerte el. A Gabonakutató Nonprofit Kft. „Új, bőtermő és kiváló beltartalmi értékű szegedi tritikále fajták a takarmánygazdálkodás, a malom- és sütőipar szolgálatában” című pályázatával érdemelte ki a rangos elismerést.                                                                                                    

  NÉBIH Köztermesztési Díja, 2014.

koztdij-2014.JPG A 90 éves Gabonakutató 2014. szeptember 17-i, szegedi jubileumi ünnepségén Dr. Oravecz Márton a NÉBIH elnöke a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal által alapított Köztermesztésért Díjat adta át Társaságunk ügyvezető igazgatójának. Az elismerést azon cég, vállalkozás kaphatja, amely itthon vagy nemzetközileg elismert, minőségi terméket állít elő.

"Magyar Növénytermesztésért" II. Díj, 2014

tdij-2014a.jpg

Társaságunk a 2014. április 25-27. között megrendezett XXI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás Magyar Növénytermesztésért Termékdíj Pályázatán II. DÍJ elismerésben részesült. A Gabonakutató Nonprofit Kft. "Szegedi tritikálék a magyar mezőgazdaság szolgálatában" című pályázatával érdemelte ki a rangos elismerést. 

Magyar Innovációs Nagydíj pályázaton "Kiemelt Elismerés", 2013

3innoklevel.JPG

A 2012-es év kiemelkedő innovációs teljesítményeinek elismeréseként 2013. március 21-én a Parlamentben átadták a XXI. Magyar Innovációs Nagydíj Pályázat díjait. Az értékeléskor az eredetiséget, a gazdasági sikert, társadalmi hasznosságot kiemelten kezelték. A Gabonakutató Nonprofit Kft.-t. "A gabonafélék, az olajosnövények és a szója termesztés biológiai alapjainak fejlesztése és hasznosítása" című innovációjáért a bíráló bizottság Kiemelt Elismerés díjazásban részesítette.

"Magyar Növénytermesztésért" Nagydíj, 2012 

magyar-novenytermesztesert-nagydij-2012.JPG A Hódmezővásárhelyen, 2012 április 24-én megtartott ünnepélyes eredményhirdetésen Társaságunk kapta meg az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás Magyar Növénytermesztésért Termékdíj Pályázatának Nagydíját. A Gabonakutató Nonprofit Kft. "Pannónia kincse" hazai nemesítésű, GMO-mentes szójafajta termékével érdemelte ki a rangos elismerést.

OMÉK Agrárfejlesztési Díja, 2011

omek-agrarfejlesztesi-dija-2011.jpg

A 2011. szeptember 28. és október 2-a között megtartott 75. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás ünnepélyes megnyitóján az agrárágazat szereplőit 12 kategóriában díjazták, kiemelkedő teljesítményük elismeréseként.

Az OMÉK Agrárfejlesztési Díját társaságunk a Pannónia kincse szójafajtával nyerte el.

Az értékelés szerint a Gabonakutató a takarmányozásban és egészséges táplálkozásban egyaránt fontos kutatási programjának célja a biológiai alapok, az agrotechnika fejlesztése, valamint a szójatermesztő terület növelése. A díjazott kutatási eredmény hozzájárul a hazai fehérjeprogram újraindításához.

Farmer-Expo Vetőmag Termékdíja, 2011

farmer-expo-vetomag-termekdija-2011.JPG A 20. alkalommal, 2011. augusztus 18-21. között megrendezett debreceni Farmer-Expo ünnepélyes megnyitón díjátadásokra is sor került. A vetőmag kategóriában elnyert termékdíjjal a szegedi Gabonakutató szép sikert könyvelhetett el ezen a vásáron. A GK Csillag jó minőségű és kiváló termőképességű őszi búzafajta teljesítményéért odaítélt díjat Kósa Lajos polgármester adta át Szilágyi László ügyvezető igazgatónak.

"Magyar Növénytermesztésért" Termék Nagydíj, 2010

magyar-novenytermesztesert-termek-nagydij-2010.JPG

2010-bne ismét cégünk nyerte el az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásár "Magyar Növénytermesztésért Termék Nagydíj"-át. A Hódmezővásárhelyen, április végén megrendezett kiállítás rangos elismerését "Esélycsomag, kutatóktól" című páyázatunkkal érdemeltük ki és vehettük át a vásárt beharangzó, április 13-i sajtótájékoztatóján.

Kutatóink műve az intenzív és extenzív termőhelyeken, a szélsőséges klímához, a visszafogott növénytápláláshoz alkalmazkodó, nagy területen termesztett fajták és hibridek előállításával, valamint a szélsőséges klímához igazított termesztéstechnológia kifejlesztésével foglalkozott.

"Magyar Növénytermesztésért" Termék Nagydíj, 2008

magyar-novenytermesztesert-termek-nagydij-2008.jpg Társaságunk nyerte el az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásár "Magyar Növénytermesztésért Termék Nagydíj, 2008" trófeáját. A Hódmezővásárhelyen, április végén megrendezett kiállítás országos jelentőségű elismerését a Kárpát-medence termesztési feltételeihez jól alkalmazkodó kukorica hibridjeinkkel, illetve a búza kalász fuzárium elleni védekezésre kifejlesztett technológiával érdemeltük ki.

"Magyar Növénytermesztésért" Különdíj

magyar-novenytermesztesert-kulondij.jpg A 2007-es hódmezővásárhelyi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásár "A Magyar Növénytermesztésért Termék Nagydíj" pályázatán a GK Kht. Búza Igazgatósága Különdíjat nyert. Az elismerést a kimagasló minőségi értékű humán-, valamint állati takarmányozásra alkalmas, jó agronómiai tulajdonságú őszi és tavaszi kalászos fajtáinkkal nyertük el.

Hagymakutatásért - Vándordíj és Terméktanácsi Díja

hagymakutatasert-vandordij-es-termektanacsi-dija.jpg

A 2006. szeptemberében megrendezett XVI. Makói Nemzetközi Hagymafesztivál kiállításán és vásárán a Makói Hagymakutató Állomásunk a Hagymáért Alapítvány Vándordíját nyerte el. A 2005. évi Makói Hagymafesztiválon pedig a Hagyma Terméktanács Díját kaptuk meg.

Ennek alapja, hogy makói kutatóállomásunk fajtáival és agrotechnikai ajánlásaival évtizedek óta részt vesz e makói vörös- és fokhagyma, mint hírneves hungarikumok termesztésnek megalapozásában.

FVM Innovációs Díjak

fvm-innovacios-dijak.jpg

A Magyar Innovációs Alapítvány által kiírt Innovációs Nagydíj Pályázaton, 2006 tavaszán a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Agrár Innovációs Díját Társaságunk a Diabet Trade Kft-vel közösen kapta meg. A bíráló bizottság a Diabet-Mix diabetikus sütő- és tésztaipari termékcsaládunk receptúrájának kifejlesztését és ipari szintű hasznosítását értékelte ily módon.

2001 tavaszán a GK Bétadur durumbúza fajta kiváló tésztaminőségének és hasznosítási eredményeinek köszönhetően Agrár Innovációs Díjat kaptunk. A bíráló bizottság értékelése szerint a GK Kht. és a bajai Diamant International Malom Kft. közösen beadott programja példaértékű és újszerű a magyar élelmiszergazdaságban.

Az 1994-es innovációs pályázaton a búza- és napraforgó termelés biológiai alapjainak fejlesztéséért kaptuk meg az FVM Agrár Innovációs Díját.

Fehérjeszegény gyógyélelmiszerek receptúrájának kidolgozásáért és referenciaszintű hasznosításáért az 1993-as Innovációs Nagydíj Pályázaton az OMFB Különdíját nyertük el.

FVM Ágazati Díjak - OMÉK

fvm-agazati-dijak-omek.jpg

Társaságunknak a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium a 2005. évi Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás alkalmából az "Oktatás, Szaktanácsadás, Kutatás, Fejlesztés" kategóriában Ágazati I. Díjat adományozott. A díj odaítélésének indoklásában elhangzott: "A gabona-hús vertikum számára az intézet kiemelkedően fontos tevékenységet végez. Az elmúlt öt évben 46 fajta nyert állami minősítést. A szabadalmazás alatt álló fajták száma 26. A már elnyert szabadalmak száma 28. Az egészséges táplálkozás elősegítése, a cukorbetegek gyógyélelmezése szintén kiemelt kutatási területnek számít, ahol számos eredmény hasznosul a gyakorlatban."

A 2000-ben megtartott 73. OMÉK-on Társaságunk a nálunk előállított biológiai alapok magas színvonaláért az FVM Növénytermesztési Ágazati Díját nyerte el.

Vetőmag Termék Díj - Debrecen

vetomag-termek-dij-debrecen.jpg

A 2005. évi debreceni Farmer-Expo Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállítás Vetőmag "Termék Díj"-át "Az őszi káposztarepce termesztés megalapozása és fejlesztése kiváló hazai repcefajták nemesítésével és vetőmag biztosításával" című pályázatunkkal nyertük el.

Ennek hátterében az áll, hogy a táplánszentkereszti repcenemesítés már több mint három évtizede szolgálja a hazai repcetermesztés fejlesztését. Fajtáink (GK Helena, GK Gabriella, GK Olívia) ismertek és sikerrel termesztik őket az egész ország területén. Ugyanitt a Gabonakutató a magyar növénytermesztés szolgálatában végzett több mint 80 éves kiemelkedő munkájáért a Magyar Gazdakörök Szövetségének különdíját is elnyerte.

Vetőmag Termék Díj - Hódmezővásárhely

vetomag-termek-dij-hodmezovasarhely.jpg

A 2005-ös hódmezővásárhelyi I. Mezőgazda Expo Növénytermesztési és Kertészeti Szakkiállítás "A Magyar Növénytermesztésért Termék Nagydíj '2005" pályázatán a Vetőmag kategória I. Díját a Gabonatermesztési Kutató Kht. nyerte el. A rangos elismerést a GK Tisza, GK Hargita, GK Piacos, GK Kapos új nemesítésű búzafajták és azok vetőmagvai érdemelték ki.

Termék Fődíj

termek-fodij.jpg

A 2002. évi szegedi Euroland Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállításon társaságunk és a Novoback Kft. közösen előállított diabetikus zsemle és kenyér fehértermék családja nyerte el a Termék Fődíjat.

Magyar Innovációs Nagydíj

Sikeres búzanemesítési munkánk eredményeként cégünket 1998-ban a Magyar Innovációs Nagydíjjal és a szaktárca Agrár Innovációs Díjával tüntették ki. A zsűri ezzel azt ismerte el, hogy a GK Kht. 31 aestivum és 6 durum búzafajta előállításával a legnagyobb jelentőségű, nagy hasznot hozó innovációt valósított meg hazánkban.

Grand Champion International Wheat

grand-champion-international-wheat.jpg

A kanadai Reginában 1988-ban megrendezett Agribition Agriculture Show-n - mely a világ egyik legnagyobb agrárkiállítása - a Grand Champion- International Wheat öt díjából négyet, a vetőmagminták küllemi és beltartalmi paraméterei alapján a GKI búzafajtái ( GK Zombor, GK Ilma, GK Ságvári és GK Kaláka) nyertek el.

Ugyanezen a fórumon 1989-ben a GK Pannondur durumbúza ért el első helyezést.

Nemzetközi Export Trófea

nemzetkozi-export-trofea.jpg

A Gabonatermesztési Kutatóintézet a napraforgó hibridjeink nyugat-európai piacra történő robbanásszerű betörésével és a termesztés során elért eredményeivel 1988-ban a vetőmag kategóriában elnyerte a Nemzetközi Export Trófeát.