Egészség


A NEMESÍTŐ TENYÉSZKERTJÉTŐL A FOGYASZTÓ ASZTALÁIG

Az egészség fontos része a kiegyensúlyozott, tápelemekben gazdag táplálkozás. Magyarország táplálkozási kultúrája a jó minőségű, jól tárolható kenyér szeretetére épül, mely ma már egyre gazdagabb választékban áll rendelkezésünkre. Hazánk termőföldi és klimatikus adottságai, élelmiszer-termelési és gasztronómiai hagyományai lehetőséget adnak arra, hogy a fogyasztók hozzájuthassanak az egészséges táplálkozást biztosító, jó minőségű, egyedi beltartalmi értékekkel rendelkező gabona alapú élelmiszerekhez.

magfoto.jpgIntézményünk a szántóföldtől az asztalig ívelő élelmiszerláncban a kiváló minőségű hazai növényfajták nemesítésével kíván részt venni. Magas minőségű búzafajtákkal, diétás rostkomponensekben és ásványi anyagokban gazdag tritikálékkal (rozsbuza), különleges antioxidásokban gazdag fekete zabbal, gluténmentes növényfajtákkal (kukorica, köles, hajdina, cirok) gazdag tárházát kínálja az egészségmegőrző táplálkozás alapanyagainak.

A Lisztminőségi és Élelmiszerfejlesztési Osztály évtizedek óta segíti a búzanemesítést a minőségi kenyér alapanyagául szolgáló búzafajták előállításában. Rozsbuza programmal a kiváló agronómiai és beltartalmi értékű tritikálé fajták humán hasznosítását célozta meg. Speciális rétegigényt elégít ki a saját fejlesztésű gluténmentes és diabetikus termékkör, melyet élelmiszerüzemeiben gyárt és forgalmaz.

A Gabonakutató takarmányozási célú növénynemesítésének eredményeit az állattenyésztés használhatja értékes beltartalmi tulajdonságú takarmány-komponensekként.