Egészségtudatos táplálkozás gabona alapú termékeinkkel

A szegedi Gabonakutató Non-profit Kft. Lisztminőségi és Élelmiszerfejlesztési Laboratóriumában a kilencvenes évek eleje óta folynak speciális diéták kialakítását célzó élelmiszerkutatások. Ennek a munkának fontos mérföldköve a FE-mini termékcsalád megszületése volt, mely segítségével a speciális diétára szoruló emberek magyar fejlesztésű, Magyarországon előállított termékeket (kenyérpor, galuskapor, süteményporok, pudingporok, száraztészták, rizs, tojáshelyettesítő por, zsemlemorzsa) építhetnek be mindennapi étrendjükbe.

 

fe-mini-alap.jpgA FE-mini termékcsalád gluténmentes alapanyagokból készül, gluténmentes gyártási körülmények között, és jellemzően rendkívül alacsony fehérjetartalommal, fenilalanin tartalommal rendelkezik. A termékek átlagos fehérjetartalma, fenilalanintartalma a hasonló, hagyományos élelmiszerek mintegy tizede, ami a fehérjebevitelt korlátozó diéták esetén bátran, szinte korlátozás nélkül, „jóllakásig” fogyaszthatóvá teszi őket.

Kiknek ajánljuk a FE-mini termékcsaládot? A FE-mini termékcsalád kiválóan használható lisztérzékenyek, vesebetegek és fenilketonúriások (PKU) diétájában.

A lisztérzékenység vagy más néven cöliakia Európában a leggyakoribb, nem fertőzéses eredetű felszívódási zavar. A betegség autoimmun jellegű, az élelmiszerekkel elfogyasztott glutén (sikér) egyik fehérjecsoportja váltja ki a genetikailag prediszponált egyedekben. A betegség a világ minden részén előfordul, ahol a táplálkozásnak része a gluténtartalmú gabonafélék (búza, árpa, tritikálé, rozs, zab) fogyasztása. A betegség ma egyetlen ismert terápiája az élethosszig tartó gluténmentes diéta, a gluténmentes alapanyagok kizárólagos használata, és olyan ételkészítési technológia alkalmazása, amely azok gluténmentességét garantáltan megőrzi.

A fenilketonuria egy autoszóm recesszív módon öröklődő betegség. A kórkép kialakulásáért felelős génmeghibásodás az 12. kromoszómán található. Hazánkban tízezer élveszülésre jut egy beteg gyermek a statisztikai adatok szerint. Korai felismerése rendkívül fontos, éppen ezért minden újszülöttől a csecsemő pár napos korában vérmintát vesznek és ellenőrzik azt. A betegség lényege, hogy a szervezetben lévő fenilalanin nevű aminosav nem tud lebomlani egy enzim hiánya vagy kóros működése miatt. A fenilalanin így felszaporodik és a szervezet más utakon próbálja lebontani illetve megszabadulni tőle. Ennek következtében azonban toxikus, kóros végtermékek keletkeznek, melyek a különböző szerveket károsítják. A betegség kordában tartható és a gyermek megmenthető a legnagyobb gondot okozó tünettől, a szellemi leépüléstől, ha diétájához alacsony fenilalanin szintű élelmiszereket alkalmaznak. A FE-mini termékcsalád szinte minden tagja – az alacsony fehérje- és fenilalanin tartalom miatt - jól használható e diétában. (Kivétel a FE-mini kakaós pudingpor és a FE-mini sajtos stangli. Ezek PKU-sok részére nem ajánlottak!)

fe-mini-termekek.jpgA Gabonakutató Nonprofit Kft. új honlapján az „Egészség” menüpontban találhatók FE-mini termékeink, melyek az újonnan indult webshopon keresztül meg is rendelhetők. A megrendelt termékeket GLS csomagküldő szolgálattal, utánvéttel néhány napon belül a kívánt helyre szállítjuk.

Szintén e menüpont alatt található számos változatos recept. A hazai ízvilágot tükröző, közkedvelt magyar ételek elkészítési receptjei mellett a különlegesebb ételfélék, más nemzetek ételeinek diétás változatai is megjelennek bennük, ahogy a mai étkezési kultúránk átalakulását is láthatjuk magunk körül. A táplálkozásunk alapját képező kenyér elkészítésén túl kiváló ötleteket találunk itt e speciális diéták változatos elkészítéséhez: előételek, levesek, levesbetétek, főzelékek, tésztaételek, egytálételek, csőben sültek, köretek, édes és sós sütemények gazdag választéka készülhet a FE-mini termékcsalád felhasználásával.

fe-mini-szaraztesztak-3v.jpg