Gabonafajták az egészségmegőrző táplálkozásban

Tritikálé humán hasznosítása (GOP-1.1.1-11-2012-0044)

p1010977.JPGNagyszabású kutatást indítottunk a szegedi tritikále fajták humán célra történő felhasználására. Vizsgáljuk a fajták malomipari, sütő- és tésztaipari technológiai jellemzőit, az agrotechnikai tényezők hatását a technológiai paraméterekre, valamint a felhasználás szempontjából fontos beltartalmi jellemzők – diétás rost, arabinoxilán, ásványi komponensek - alakulását a különböző környezeti hatásokra. A Gabonakutató Kft. új tritikále fajtáinak élelmiszeripari felhasználáshoz technológiai ajánlásokat is készítünk.

rozsbuza-logo.jpgLétrehoztuk a Szögedi Rozsbuza védjegyű termékcsaládot, amely az egészséges táplálkozást segítő, magasabb ásványi anyag tartalmú és diétás rostban gazdag lisztkeverékeket és pékárukat foglal magába.

 

Gluténmentes élelmiszerfejlesztés

kep2.jpgFenilketonuriában (PKU), lisztérzékenységben (coeliakia), veseelégtelenségben és egyéb aminosav érzékenységben szenvedő betegek számára alacsony fehérjetartalmú és gluténmentes (sikérmentes) gyógyélelmiszereket fejlesztettünk és forgalmazunk. (FE-MINI termékcsalád: kenyérpor, galuskapor, száraztészták, puding- és süteményporok, tojáshelyettesítő por, kenyérmorzsa és műrizs). Termékfejlesztésünkkel 1994-ben elnyertük a II. Magyar Innovációs Nagydíj Pályázat Különdíját.

Új gluténmentes élelmiszerfejlesztésekhez felhasználjuk a Gabonakutató cirok és köles fajtáit, valamint vizsgáljuk a tökmag, olajlen és hajdina felhasználási lehetőségeit a táplálkozás-élettanilag előnyös összetételű végtermékek kialakításához.

 

Diabetikus élelmiszerfejlesztés

diabetikus-termekcsalad.jpgA Diabet Trade Kft.-vel közösen fejlesztett és szabadalmaztatott DIABET-MIX és DIABET MAX diabetikus termékcsalád (kenyérlisztek, süteményliszt és száraztészták) kiváló eredménnyel alkalmazható cukorbetegek, koleszterinproblémával küszködő emberek étrendjének összeállításában. A termékcsalád 2005-ben Agrár Innovációs Díjban részesült.