GK szóját minden termőhelyre

A szója vetésterülete az elmúlt 6 évben folyamatosan növekszik, jelentős változás azonban csak 2015-ben következett be, a fehérjenövények termeléshez kötött támogatásának hatására. A fajtaválaszték eddig sem volt szegényes, de jelenleg már több, mint 60 szójafajta áll a termelők rendelkezésére. Mondhatjuk: a bőség zavara!  

Miben különbözik a Gabonakutató a többi fajtatulajdonostól? Mi nem csak fajtát kínálunk, hanem egy kiváló minőségű prémium kategóriás terméket, a fajtákhoz adaptált technológiát és folyamatos szaktanácsadást a tenyészidőszak során.

 

A Gabonakutató által kínált szójafajták több tenyészidőben és különböző felhasználási területre nyújtanak megoldást. Ajánlunk szóját a korai (0), illetve a középérésű (1) csoportban is. Van szójánk, amely kiválóan alkalmas mind humán felhasználásra, mind pedig biotermesztésre. Más fajtáink kiemelkedő szerepet töltenek és tölthetnek be elsősorban a szarvasmarhák takarmányozásában, hiszen alacsony tripszin-inhibitor tartalmuk révén hőkezelés nélkül is etethetők.

A fajtaválasztásnál fontos szempont, hogy ne csak a földrajzi elhelyezkedést vegyük alapul, hanem a saját termelési színvonalunkat és az alkalmazott agrotechnikát is. Nagyon fontos a termelt fajta alkalmazkodóképessége, aszálytűrése - különösen öntözetlen körülmények között -, de nem várhatjuk el a szójánktól, hogy kompenzáljon minden hibát, amit a termesztés során elkövetünk. Szóját termelni nem könnyű, de odafigyeléssel sok helyen komoly sikereket érhetünk el.


Biztos siker - Pannónia kincse

Méltán az egyik legkedveltebb fajta. hirlevel-2-pk-to.pngNem csak itthon, de Olaszországban, Szlovákiában, Horvátországban, Romániában is igen népszerű a termelők körében. Sikerének igazi titka a kiváló alkalmazkodóképességében rejlik.

Középérésű, ideális az ország klasszikus szójatermő területeire. Nem szükséges a fajtát túlsűríteni, már 500 ezer tő/ha beállt állományon is kiválóan terem, hiszen jól bokrosodik. Folyton-növő. Sikeresen termesztik dupla gabona sortávon, de ha a technológia megengedi, akár kukorica sortávon is kiugró termésekre képes, hiszen tökéletesen kompenzál.

Betegségekre nem fogékony, ha a gyomirtásra odafigyelünk, legtöbbször nem igényel más növényvédelmi beavatkozást.

hirlevel-2-pk-diagram-termes.jpg

Az odafigyelést azonban meghálálja, ideális körülmények között termése meghaladja az 5 t/ha-t. Olaszországban öntözött körülmények között, nagyüzemi táblákon termése több helyen elérte a 6 tonnát hektáronként.

omek-agrarfejlesztesi-dija-2011.jpg

Köldöke fehér, megegyezik a maghéj színével, ezért kiválóan alkalmas biotermesztésre is, amiben segíti a kiemelkedő betegség-ellenállósága. A beltartalmi értékei, magas fehérje- és olajtartalma miatt a humán élelmezésben is fontos szerepet tölt be. Vizsgálatok igazolták, hogy tofu alapanyagként is jól használható.

Állóképességének köszönhetően betakarításkor sem dől meg. Mindezen tulajdonságai, valamint a hazai termesztésben betöltött fontos szerepe miatt 2011-ben elnyerte az OMÉK Agrárfejlesztési Nagydíját. 

 

Aires - Koraiság, kimagasló termés

Kiváló terméspotenciállal rendelkező, alacsony tripszin-inhibitor tartalmú fajta. Termesztését nem csak azoknak ajánljuk, akik feltárás nélküli takarmányozásban gondolkodnak, hiszen kiváló állóképességgel és agronómiai tulajdonságokkal rendelkező szójáról beszélünk.

Koraisága miatt jó előveteménye a kalászosoknak, még az ország északi területein is sikerrel termeszthető, garantáltan beérik. Növekedése félig determinált, sok korai fajtával ellentétben jól bokrosodik, ezért a javasolt tőszán 550 ezer növény hektáronként.

hirlevel-2-aires-diagr.jpg

Betegségekre nem fogékony, rövidebb tenyészideje ellenére termése jóval 4 t/ha feletti. Az elmúlt években egyre több partner alkalmazza hőkezelés nélkül szarvasmarha takarmányozásban, kiváló eredménnyel. A külföldi tapasztalatok szintén meggyőzőek. Az alábbiakban egy már alkalmazott és bevált receptúrát is bemutatunk.

aires.jpg


Bahia - intenzív technológia, terméscsúcsok

hirlevel-2-bahia-diagram.jpg

Jó talajokra, intenzív technológiához ajánlott középérésű szójafajta.

Folyton-növő, erős bokrosodási hajlammal. Nem kell sűríteni, már 500 ezres tőszámon is maximális termést ad.

Alacsony tripszin-inhibitor tartalma miatt direkt etetésre is alkalmas fajta. A növény barna szőrözöttségű, betegségekre nem fogékony.

Kiváló alkalmazkodóképességét az aszályos 2015. évben is bizonyította, ahol a NÉBIH kísérleteiben az elismert fajták között a legmagasabb termést adta. Tenyészideje miatt az ország teljes területén sikeresen termelhető. Az odafigyelést, jó technológiát jelentős terméstöbblettel hálálja meg.

 

Prémium minőségű vetőmag

A fajta nem minden - a termék, amellyel Önök találkoznak: a vetőmag. A GK szóják minőségét garantálja a zárt termelési rendszer a vetőmag előállításban, kiváló régi partnereinkkel. A feldolgozást, fémzárolást saját vetőmag üzemeinkben végezzük. A folyamatos kontroll mellett kizárólag készre oltott és gombaölő szerrel kezelt vetőmagot hozunk forgalomba. Ezzel biztosítjuk a tökéletes kelést, tőszámot és a gümőképződést. A magok felületére HiCoat® oltóanyagot viszünk fel, mely a vetésig garantálja a magas baktériumszámot.

Az idei évtől magra szereljük ki vetőmagjainkat, ezzel is segítve a termelők munkáját. Az ajánlott vetőmag norma nem haladja meg az 560 ezer darabot hektáronként. A csírázási százalékunk magas, legtöbbször 90 % feletti.

szoja-zsak.jpg

A kiszerelési egységekkel is segíteni szeretnénk, hogy mindenki megtalálja a méreteinek megfelelő csomagolást. A korszerű papírzsákon át kétféle big-bag zsákos egységek is elérhetőek. És ha mindez még nem lenne elég, a vetőmag áraink tartalmazzák a szállítás költségét is, hiszen külön kérés nélkül minden szója vetőmagot kiszállítunk partnereinkhez.

Természetesen a mi munkánk itt nem ér véget, a területi képviselőink folyamatosan az Önök rendelkezésére állnak és segítenek kiválasztani, alkalmazni az ideális területre és fajtára adaptált technológiát.

 

Legyenek Önök is a Gabonakutató partnerei!