2021-es kukoricahibrid kínálatunk

Kukoricahibridjeink elsősorban szárazságtűrésükről és alkalmazkodóképességükről híresek, de az elmúlt évek kutatómunkájának köszönhetően tudunk hibrideket kínálni intenzív gazdálkodáshoz is, ahol a minél nagyobb terméshozam a cél, és ennek elérése érdekében a termelő megtesz minden technológiai lépést a legmagasabb szintű növényvédelem és inputanyag kijuttatása terén is.

Fő célkitűzésünk, hogy olyan hő és szárazságtűrő növényeket állítsunk elő a gazdáknak, melyek megfelelő betegségtoleranciával is rendelkeznek. A Gabonakutató ezekre az igényekre széles portfólióval tud válaszolni. A szuperkorai éréscsoport tagjai kiválóan alkalmasak fővetésben oda, ahol fontos már az augusztus végi, szeptember eleji betakarítás, vagy megkésett vetésekhez. A GKT 211 és GKT3213 kiválóan megfelel ezeknek a feltételeknek, és alkalmasságukat nemcsak a gazdák, hanem az állami fajtaminősítő rendszer is elismeri, hiszen standardként használja ezeket a hibrideket. Másodvetésben, akár árpa után vetve, alkalmasak szilázs előállítására is, de biztonságos termelésükhöz öntözés szükséges. Legújabb, szemes takarmány termelésére alkalmas szuperkorai hibridünk a GKT1216, amely nagy termésre képes, kezdeti fejlődése intenzív, szárerőssége kiváló, egészséges csöveket nevelő hibrid.

Az igen korai (FAO 200) csoportból a kiváló alkalmazkodóképességű és egészséges csövű Saroltát kell megemlíteni, melyből bio vetőmag is rendelkezésre áll, illetve étkezési célokra is alkalmas a jó grízkihozatalnak köszönhetően. A GKT 288 hibridnek jó a terméspotenciálja, magas termetű, korai virágzású. Korán betakarítható silóhibridnek is alkalmas.

A FAO 300-as éréscsoportból három hibridünket szeretném kiemelni: a GKT 372-öt, GKT 376-ot és GKT 384-et. Vízleadásuk jó, aszálytűrésük kiváló és természetesen szárszilárdságuk is megfelelő. A GKT 372 virágzik a legkorábban a hibridek közül. A GKT 376-ot az intenzívebb területekre ajánljuk, egészséges, keményszemű termést hoz. A GKT 384 kiváló alkalmazkodóképességű háromvonalas hibrid, amely a gyengébb minőségű táblákon is jól szerepel stressztűrő képessége miatt, ár értéke aránya is kiváló.

 

gkt-384-text2.jpg


2020-ban kapott állami elismerést legújabb korai kukoricánk a FAO 390-es számú GK Bajnok, amely kifejezetten intenzív gazdálkodásra nemesített, nagy terméspotenciállal rendelkező hibrid. Mind a NÉBIH fajtaregisztrációs kísérleteiben, mind a GK tájkísérleteiben (Makó, Kiszombor, Bóly, Törökszentmiklós, Táplánszentkereszt) kiemelkedő terméseredményeket ért el a konkurens hibridekkel szemben.


diagram.PNG

 Nézze meg szemes kukoricahibrid videónkat:

 

A középérésű csoportot a Kenéz DUO kukoricánk képviseli. A Kenéz DUO hibridünk a BASF által bevezetett DUO System technológiában használható, ami a cikloxidim hatóanyagú herbicid, és erre a hatóanyagra rezisztens kukorica hibrid együttes használatát jelenti. Ennek a technológiának köszönhetően a más gyomirtószerekre rezisztens, agresszív fenyércirokkal fertőzött táblák is megtisztíthatóak. 2019 tavaszán a GKT3213 hibridünk DUO változata is állami elismerést kapott. A jövőben hibridportfóliónk bővülni fog más DUO System technológiára alkalmas hibridekkel a szuper korai és korai éréscsoportban.

A szarvasmarha takarmányozásban fontos szerepe van a kiváló minőségű szilázsnak, akár tejelő, akár húsmarha tenyésztéssel foglalkozunk. Intézetünk két silóhibriddel áll a gazdálkodók rendelkezésére. A GK Silostar, 2017-ben kapott állami elismerést, és jelenleg már, mint standard szerepel a FAO 400-as NÉBIH silókísérleteiben. Nagy zöldtömeg produkcióra képes, emészthetősége kiváló, és csőfuzáriummal szembeni toleranciájával kiemelkedik a versenytársak közül. 2020-ban a GK Lehel hibridünk is állami elismerést kapott, mely szintén nagy zöldtömeget termelő, egészséges szilázst adó középérésű kukorica nagyon jó kórtani jellemzőkkel.

A 2021-es évben ezeket a hibrideket ajánljuk önöknek, bízva, hogy hozzá segíti önöket a megtérülő, sikeres gazdálkodáshoz.

További információért keressék területi képviselőinket, és töltsék le 2021-es tavaszi fajtaajánlatunkat.

Dr. Nagy Zoltán
kukorica és cirok nemesítési osztályvezető