3. GK Est a Gabonakutatóban

20240404-142443.jpg

Dr. Kálmán László kukorica osztályvezető kollégánk 1970 szeptemberében – biológus végzettségűként – jött intézetünkhöz. Ő is 1975-ben, már itt dolgozva szerezte növénygenetikus szakmérnöki másoddiplomáját, kilenced magával együtt, mégpedig a kiváló Bálint Andor professzorunkkal fémjelzett híres „gödöllői iskolában”. (Felsorolva a kollégákat: Eőry Teréz, Kálmán László, Kertész Zoltán, Matuz János, Palágyi András, Pintér Zoltán, Szekeres István, Szepessy Kornél, Tomcsányi András. Sajnos ma már négyen hiányoznak az élők sorából.)
Kálmán Laci kollégánk – a tőle megszokott precizitással – előadásában kronológiai sorrendben végigvezette az elmúlt 52 év kukoricanemesítési eredményeit, különös tekintettel a Pioneer-kapcsolatokra és a közös nemesítvényekre. Számos új hibridje mellett igen fontosak voltak a kukorica szárszilárdság növelését célzó, valamint a citoplazmás hímsterilitással kapcsolatos kutatásai. Ugyanakkor mindig időt szakított a fiatal nemesítők elméleti és praktikus kineveléséhez. Előadásában joggal emelte ki néhai Németh János, volt főosztályvezetőnk kutatói, emberi nagyságát. Köszönet érte!

 

20240404-153128.jpg

Dr. Matuz János vezető búzanemesítő, volt igazgatónk a Gödöllői Agrártudományi Egyetemről – mint társadalmi ösztöndíjas – érkezett intézetünkhöz. Barabás Zoltán búzanemesítési főosztályvezetőhöz kérve magát, minden munkakörben, beosztásban helytállva és minden tudományos fokozatot megszerezve lett a legeredményesebb búzanemesítő az intézményünkben. A kisparcellás kísérletek kiértékelésében és a statisztikai műveletek alkalmazásában mindnyájunknál fejlettebb ismeretekkel rendelkezik, és mind a mai napig önzetlen segítséggel szolgál. Egyetemi tanárként több intézményben tanított és tanít ma is. Előadását igen jó minőségű pillanatfelvételekkel fűszerezte intézetünk félévszázados történetéből.