A HAZAI NÖVÉNYNEMESÍTÉS LEGNAGYOBB TUDOMÁNYOS FÓRUMA

Idén, első alkalommal Szegeden rendezték meg a hazai növénynemesítés legnagyobb tudományos fórumát: a XXVI. Növénynemesítési Tudományos Napokat. A rendezvénynek intézményünk, a Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft. adott otthont március 4-én és 5-én. A hazai növénynemesítés legfrissebb kutatási eredményeit felvonultató seregszemle évente egy alkalommal az MTA Agrártudományok Osztályának Növénynemesítési Tudományos Bizottságának és a Magyar Növénynemesítők Egyesületének szervezésében valósul meg. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is nagy volt az érdeklődés, több mint 150 fő vett részt a kétnapos rendezvényen.
A konferenciát Karsai Ildikó, az MTA doktora, az MTA Agrártudományok Osztálya Növénynemesítési Tudományos Bizottságának elnöke nyitotta meg, majd a rendezvény résztvevőit Wágner József, a Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója köszöntötte. 

img-5582-1.jpg img-5600-2.jpg

 

Petőházi Tamás, a Gabonatermelők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke előadásában a vetőmag-felügyelet jelenlegi helyzetét mutatta be. Kiemelte, a szaporítóanyag stratégiai termék. Magyarországon 125 ezer hektáron foglalkoznak szaporítóanyag, elsősorban vetőmag előállításával, amely 200 milliárd forintos bevételt termel, ami a teljes hazai mezőgazdasági kibocsátás 9 százaléka.

img-5607-3.jpg img-5909-4.jpg

 

A szakmai fórumon Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az agráriumot érintő aktualitások kapcsán elmondta, hogy a közeli jövő a mezőgazdaság digitalizációja, amelynek köszönhetően több, jobb minőségű és hozzáférhetőbb adat lesz az agráriumról, ami előre viszi az ágazatot.
A szakmai találkozón átadták „Az év ifjú nemesítője” díjat, melyet idén Timár Zoltán fűszer paprika nemesítő vehetett át, majd megtartotta bemutatkozó előadását.

img-5891-5.jpg

 

A konferencián a magyar nemesítők 5 plenáris és 21 szekció előadáson, 18 villámposzter prezentáción, valamint 49 tudományos poszteren keresztül számoltak be a legfrissebb kutatási eredményeiről. A villámposzter prezentáció alkalmával csupán 4 percet kaptak az előadók – a cél az volt, hogy minél több fiatal szót kapjon.
A konferencián elhangzott előadások és poszterek összefoglalóit a szervezők összefoglaló kötetben jelentették meg, amelyek mind a nemesítés, mind a társtudományok területén tevékenykedő szakemberek számára hasznos információkat tartalmaznak.

A rendezvény hagyományosan jó fóruma a szakterületre érkező friss diplomásoknak, kiváló lehetőség a fiatal kutatóknak, hogy ismertethessék kutatásaikat, éljenek a prezentáció lehetőségével. E mellett a két nap jó lehetőséget nyújt különböző szakterületek és a generációk közötti párbeszédek kialakulására is.