A SZÓJATERMESZTÉS AKADÉMIÁJA

A jövedelmező szójatermesztés mesterfogásaival ismerkedhettek meg azok, akik ellátogattak a szója akadémia idei rendezvényeire. A Gabonakutató Nonprofit Kft., a BASF Hungária Kft. és a Nitrogénművek Zrt. 2018. január első felében közösen tartotta meg négy állomásos, nagy érdeklődést kiváltó szakmai rendezvénysorozatát, amelynek első helyszíne Pécs volt. Mezőhegyesen, Szerencsen és Bükön ugyanez a téma került terítékre.

web1p.jpg

A pécsi nyitóeseményen Dr. Szarka Béla a Gabonakutató ügyvezető igazgatója elöljáróban kiemelte, hogy a GMO mentes magyar szójának biztos a piaca, s a jövedelmező biztonságos termesztéshez a Gabonakutató is hozzájárul. Az ím már 94 évet megélt cég a termelőket szolgálja, s nem a részvényeseket. A szója esetében a bizalmi viszonyt erősíti a közkedvelt GK fajták vetőmagjának kiváló minősége, melyet a zárt rendszerű vetőmagtermesztés és a termelői igényeket messzemenően figyelembe vevő feldolgozás alapoz meg.

web2p.jpg

Dr. Gyuricza Csaba a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója az általa tudásigényes növényként jellemzett szója jelentőségét méltatta a tervezett Nemzeti Fehérjetakarmány Program céljainak megvalósításában. A fehérje ellátottság hazai forrásból történő biztosítása, vagy legalább a külpiaci kitettségének markáns mérséklése a szóján kívül további fehérjenövények széleskörű termesztésének újbóli felfuttatását, s arra alkalmas növényi melléktermékek növekvő felhasználását is feltételezi.
   A szójatermesztés érdemi növelésének záloga a szintén kiemelten kezelendő öntözésfejlesztés. Ezzel 5-10 év alatt reálisan elérhető a 100 ezer hektár körüli szója termőterület. Kiemelt fontosságú egy komplett szaktanácsadási rendszer működtetése. Ennek előfutáraként tekinthetünk a Magyar Szója Egyesület, valamint a Gabonakutató napjainkban is gyakorolt, ez irányú tevékenységére. Erre jó példaként szolgál ez a gyakorlat orientált rendezvénysorozat is.

web3p.jpg

Virágné Pintér Gabriella értékesítési vezető és Garamszegi Tibor területi képviselő a Gabonakutató szója fajtáiról és azok helyi kísérleti adatokkal, gyakorlati tapasztalatokkal alátámasztott termesztéstechnológiai tudnivalóiról adtak lényegre törő ismertetést.
A fajtatulajdonosról, fajtáiról és prémium minőségű vetőmagjairól szóló összegző cikk itt olvasható >>>

web4p.jpg

A BASF Hungária Kft. szaktanácsadói itt és a többi helyszínen is a Gabonakutató által is használt szója oltóanyaguk előnyös tulajdonságairól, valamint a szója gyomirtásának nehézségeiről és lehetőségeiről tájékoztatták az érdeklődő hallgatóságot. A Nitrogénművek Zrt. szakemberei a szója tápanyag utánpótlására jól alkalmazható Genezis termékeikkel kapcsolatos prezentációjukat mutatták be.
   A „Gazdaszemmel – Mindenki másként csinálja” programpont kertében gyakorló termelők fedték fel a jövedelmező szójatermesztés általuk kipróbált és alkalmazott lehetőségeit.
A sok-sok információ utáni könnyed levezetésre stand up comedy szolgált, Szőke András és Badár Sándor jóvoltából.

Képek a mezőhegyesi helyszínről:

web5m.jpg

web6m.jpg

web7m.jpg

web8m.jpg

Az Agrárágazat képgalériája a mezőhegyesi rendezvényről >>>