ALFÖLDI KENYÉR, SZŐLŐ ÉS BOR

1varoshaz1.jpg

A kecskeméti városháza adott otthont augusztus 23-án az „Alföldi kenyér, szőlő és bor, a Kárpát-medence kincsei-határon innen és túl” című konferenciának és bemutatónak.
A rendezvény programja PDF-ben >>> 

A keol.hu cikke és képgalériája itt tekinthető meg

   A 12 éves múlttal rendelkező program idei rendezvényét Dr. Szeberényi Gyula Tamás, Kecskemét alpolgármestere nyitotta meg, aki köszöntőjében elmondta: nagyon nagy örömmel támogatnak minden olyan rendezvényt, mely a nemzeti hagyományokra épít, és azt erősíti, amiben a magyarság, s kiemelten az Alföld térsége erős. A rendezvényre látogató hazai és határon túli szakemberek és érdeklődők színvonalas előadásokat hallgathattak meg a nap folyamán, melyeket látványos, kóstolóval fűszerezett termékbemutató követett.

kenyer-szolo-bor1.jpg


„Emberé a munka, Istené az áldás!”

 A kecskemetitv.hu teljes cikke és videója itt tekinthető meg 

1alfoldi1.jpg

… Az Alföldi kenyér, szőlő és bor, a Kárpát-medence kincsei – határon innen és túl elnevezésű konferencián és bemutatón kutatók és gazdák találkoztak. A középpontban az egészséges szaporítóanyagok és vetőmagok használata állt. A rendezvényen megtudhattuk: a szélsőséges időjárás nem kedvezett idén a szőlőnek.

   A 2004 óta megtartott rendezvény célja, hogy kutatók és nemesítők találkozzanak és értékeljék az évet. Idén meghaladja az 5 tonnát hektáronként a búza mennyisége, ami rekordnak számít. Bár „Emberé a munka, Istené az áldás!” – idézte a Bibliát Bóna Lajos a Szegedi Gabonakutató Intézet igazgatója. „Az országos átlag épp most jött ki a napokban: 5,4 tonna/hektár. Hatalmas termésmennyiség összesen ez búzából, de a többi gabonából: árpából, tritikáléból, zabból és rozsból is nagy a termés. Tulajdonképpen országosan 7,5 millió tonna kalászos gabona termett, ez egy fantasztikusan jó hír és nagy mennyiség” - nyilatkozta híradónknak Bóna Lajos, a Gabonakutató Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.
   Egyes gazdák elmentek a mennyiségi termelés irányába, ami a minőség romlását okozta. A jövőre nézve az arany középutat kellene megtalálni - hangzott el a konferencián.

A rendezvénnyel kapcsolatban az interneten megjelent további anyagok elérhetőségeit.
 

http://agrarii.tanuljkertesz.hu/hirek/Alfoldi-kenyer--szolo-es-bor-----Kecskemet-25

http://agroforum.hu/hirek/alfoldi-kenyer-szolo-es-bor-szakmai-forum-kecskemeten-immar-tizenket-eve

http://alfoldiregiomagazin.hu/2016/08/alfoldi-kenyer-szolo-es-bor-a-karpat-medence-kincsei-hataron-innen-es-tul/

http://www.baon.hu/bacs-kiskun/kozelet/konferencia-a-kenyerrol-es-a-borrol-680370

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1165226063549399.1073741840.832788183459857&type=3

http://gongradio.hu/aktualis/kozelet/245516-alfoldi-kenyer-szolo-es-bor

http://hiros.hu/tudomany/kultura/kenyer--szolo-es-borkonferencia:-gabonabol-rekordtermes-varhato

http://hirosveny.hu/hirek/bor-es-szolo-videke-vagyunk 

http://www.kiskorostv.hu/hirek.php?hirid=2098