AZ ALFÖLDI KENYÉRRŐL, SZŐLŐRŐL ÉS BORRÓL TARTOTTUNK KONFERENCIÁT

 

A NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Kecskeméti Kutató Állomása, a Gabonakutató Nonprofit Kft. (Szeged), a Mathiász János Borrend (Kecskemét), a Magyar Növénynemesítők Egyesülete, Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, valamint az MTA Növénynemesítési Tudományos Bizottság és a Szegedi Területi Bizottság Kertészeti Munkabizottsága közös szervezésében került megrendezésre immár 16. alkalommal az Alföldi kenyér, szőlő és bor, ”A Kárpát-medence kincsei” - határon innen és túl - Konferencia és bemutató 2020. augusztus 27-én. A rendezvénynek a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ, Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet Kecskeméti Kutató Állomása adott otthont. A rendezvényt Szabó Attila kutatóállomás vezető nyitotta meg, majd ünnepi köszöntőt mondott dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke.


 
img-6586.JPG

Ezt követően kettő érdekfeszítő előadást hallhattak az érdeklődők. Egyrészt Dr. Matuz János, a Gabonakutató Nonprofit Kft. nyugalmazott búzanemesítője az utóbbi évtizedekben tapasztalható búza termésátlagának változását mutatta be, valamint Kővágó Róbert, a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Kecskeméti Kutató Állomásának kutató mérnöke a Generosa borászati jövőjének tényeit és talányait fejtegette előadásában.

Az előadásokat a Kecskemét Város és Környéke Borverseny és Kecskemét Város Bora eredményhirdetése és díjátadója követte, majd Ács Péterné Dr., Dr. Matuz János és Dr. Bóna Lajos tiszteletbeli borrendi lovaggá avatása következett.

 

img-6683.JPG

Kecskemét neves tárogatósa, Szabó Sándor játékát élvezhették a jelenlévők, majd a termékáldással és termékbemutatóval folytatódott a program. Nem hiányozhattak a gabona- és sütőipari termékek, bő választékot vonultatott fel a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. és a Szegedi Sütödék standja. Az Első Pesti Malom és Sütőipari Zrt. kiállító asztalán a teljes kiőrlésű kékbúza liszt, valamint zabliszt került bemutatásra. Asztalok egész sorát töltötte meg egy válogatás a Katonatelepi Kutató Állomás kék, rózsaszínű és fehér csemegeszőlőiből. Itt is volt mit kóstolni: friss szőlők, mustok, mazsolák, ivólevek fehér, kék és rózsaszínű fajtából. A boros asztalsornál a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Kecskeméti Kutató Állomásának borait kóstolhatták az érdeklődők. A kecskeméti Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt. asztalán főleg paprikákat vonultattak fel, valamint magyar termésből készült, 100%-os paradicsomlevet és görögdinnyét kóstoltattak.