Az élen végeztek a Gabonakutató őszi búza fajtái

A 41. AGROmashEXPO és Agrárgépshow kiállításon kitüntetést kapott a Gabonakutató három őszi búza fajtája. A 2022. évi Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), valamint a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT) által szervezett őszi búza posztregisztrációs kísérleten elért eredmények alapján a korai érésű fajtacsoportnál, nyersfehérje tartalom kategóriában végzett első helyen a GK Békés, második helyen a GK Bakony, harmadik helyen pedig a GK Csillag nevű fajtánk.

tvetel-1.jpg

A díjakat Dr. Cseuz László, a Gabonakutató búzanemesítési osztályvezetője vette át ünnepélyes keretek között a GOSZ 2023 „Szántóföldi Szakmai Nap” konferencián.

 

A GK Békés a korai éréscsoportba tartozó, szálkás kalászú, javító minőségű búzafajta. 2005 óta van köztermesztésben. A szegedi fajták közül az első olyan prémium minőségű fajta, amely nagy termésátlagok elérésére is képes. Alkalmazkodó képessége, szárazságtűrése és kiváló minősége révén hosszú idő óta népszerűségnek örvend, és a környező országokban is jól ismert fajta.

gk-bekes-3.jpg

A GK Békés egy prémium minőségű őszi búza fajta


A GK Bakony kiváló beltartalmi értékű, szárrozsdával, levélrozsdával és kalászfuzáriummal szemben ellenálló korai őszi búza fajta. A javító kategóriába sorolható, első sorban kiemelkedő reológiai tulajdonságai és kiemelkedően magas fehérje tartalma miatt. Szálkás kalászú, magas ezerszemtömegű búza. Extenzográfos és alveográfos tulajdonságai kiválóak.

2pbakony2.JPG

 GK Bakony

 

A GK Csillag kiváló termőképességű, kiemelkedő adaptálódó képességű malmi I. kategóriába tartozó tar kalászú búzafajta. 2005 óta van köztermesztésben és a mai napig a legnagyobb területen termesztett szegedi búzafajta. Népszerűségét stabil, legtöbbször kiváló minőségének és kitűnő alkalmazkodó képességének köszönheti. Szélsőséges körülmények mellett is nagy termésre és kitűnő minőségre képes fajta.

gk-csillag-3.JPG

GK Csillag