Bevált fajták és újdonságok a Gabonakutató őszi kalászos portfóliójából

 

Bár még nyár van, azonban hamarosan itt az őszi vetés ideje, amihez már most érdemes kiválasztani és megrendelni a megfelelő őszi kalászos vetőmagokat. A közel százesztendős Gabonakutató Nonprofit Kft. nemesítőinek munkáját dicséri az a rendkívül széleskörű őszi kalászos kínálat, amellyel mind a köztermesztési, mind a malom- és sütőipari, mind a biotermesztési, mind pedig a takarmányozási igényeket ki tudja szolgálni a cég fémzárolt vetőmagjaival.


Őszi kenyérbúza fajtáink közül a korai éréscsoportba tartozó GK Csillag évek óta Magyarország legnagyobb területen termesztett fajtái közé tartozik. Népszerűségét az évjárattól, termőhelytől független, kiegyenlített és stabil terméshozamainak, megbízható malmi minőségének, kiváló vízfelvevő képességének, valamint a biotikus és abiotikus stresszekkel szembeni ellenálló képessége révén ökonomikus termeszthetőségének köszönheti.

286544822-693313981753752-7340574036551909997-n.jpg

GK Csillag

 

A középérésű csoportban, a legnépszerűbb, rekordtermésekre képes GK Arató fajtánk termesztését javasoljuk. A GK Aratót évről-évre egyre nagyobb területen vetik mivel kedvező és intenzív termesztési körülmények között kimagasló (9,5-10 t/ha-os) hozamok elérésére is képes. Alkalmazkodó képessége révén átlagos körülmények esetén is hozza a 8,5-9,0 t/ha átlagtermést. Kiváló szárszilárdságú, a betegségtoleranciája és szárazságtűrő képessége is kedvező.

285655710-608042280305339-4473280881786464578-n.jpg

GK Arató

 

A korai éréscsoportba tartozó GK Körös stabil termőképessége mellett a kalászbetegségekkel és egyéb gombabetegségekkel szembeni ellenálló képessége miatt a biotermesztéssel foglalkozó termesztők körében is keresett fajta. A GK Békés és a GK Pilis korai fajtáink összességében és egyes kiemelkedő mutatóik (fehérje, W érték, extenzográfos energia, sikértartalom) alapján javító minőségűek. A GK Pilis kiemelkedő rezisztenciával rendelkezik a levélbetegségekkel szemben.

GK Bagó keresettsége az elmúlt években nyújtott teljesítményei alapján szintén emelkedő tendenciát mutat, köszönhetően a termőképességének és a kiváló malmi minőségének.

Növekvő népszerűség övezi a 2019 évben elismert GK Magvető nevű búzafajtánkat is. Ez a korai érésű, tar kalászú őszi búza kiváló termőképességű, 7,0-9,0 t/ha, stabil malmi, kiváló extenzográfos minőségű, sárgarozsdával és szárrozsdával szemben ellenálló, vetésidőre nem érzékeny fajta.

20220607-091640j.jpg

          GK Bagó


20220607-091734e.jpg

GK Magvető

 

A korai éréscsoportba tartozó GK Zete járóbúza fajtánk, amely átlagos évjáratban az őszi árpákkal egy időben érik. A koraiságával összefüggésben rövid vernalizációs igényű, így alkalmas a megkésett (november-december), illetve a kora tavaszi vetésre is. Termőképessége 7,0-9,5 t/ha, kiváló aszálytűrés és télállóság jellemzi.

Új fajtáink közé tartozik a GK Szereda, amely értékes tulajdonságokkal, többek között jó alkalmazkodó-képességgel és a szárazsággal szembeni toleranciával rendelkezik. A legújabb fajtáink közé sorolható a GK Kolozs korai érésű, nagy termőképességű, szálkás búza, továbbá a GK Megyer középérésű, nagy termőképességű búza is. Ezeknek a felszaporítása folyamatban van.

20220607-091757ee.jpg

GK Szereda

 

Portfoliónk a kenyérbúza mellett durumbúza fajtákat is tartalmaz. A GK Bétadur hosszú idő óta Magyarország egyik legnagyobb területen termesztett, prémium minőségű durumbúzája. A 2015 évben elismert GK Julidur termőterülete kiváló minősége, nagy termőképessége és levélbetegségekkel szembeni ellenálló képessége révén évek óta növekszik.

Tönkölybúzából a kiváló termőképességű, ökológiai termesztésre is alkalmas, kiemelkedő beltartalmi minőségű GK Fehér fajtánkat javasoljuk.

gk-julidur.jpg

GK Julidur

 

Árpafajtáink közül a termelők körében nagyon kedvelt a GK Judy, ami egy középérésű kétsoros árpa, kiváló agronómiai tulajdonságokkal és kimagasló, 7,0-9,0 t/ha termőképességgel rendelkező fajta. A középérésűek csoportjában az egyik legnagyobb terméshozamra képes, meghaladja a standard fajták átlagát.

20220607-091831eee.jpg

GK Judy

 

A GK Aréna egy középérésű, kétsoros takarmányárpa, amely az ország egész területén sikerrel termeszthető. Nagyfokú szárazságtűrés, kiváló szemminőség és magas fehérjetartalom jellemzi. A GK Judy-hoz hasonló karakterű, de annál korábban betakarítható.

20220607-091857arena.jpg

  GK Aréna

 

A termelők körében szintén nagyon kedvelt és keresett fajtánk, a GK Arany, mely egy korai őszi zab. Kiváló regenerálódó és bokrosodó képességgel rendelkezik, valamint kiemelkedő hozamokra képes: átlagos körülmények között a termőképessége 5,5-6,5 t/ha. Szemtermésének nyersfehérje tartalma magas, mindig 13% fölötti, értékes esszenciális aminosavakat tartalmaz. Zöldtakarmány keverékekben kiváló, tápanyagokban dús zöldzsenázst ad. Intenzív típusú fajta, amely nem fogékony sem a gombabetegségekre, sem a vöröslevél-vírusra. A GK Arany alkalmas biotermesztésre is, alacsony pelyvaszázaléka miatt humán táplálkozásra szintén felhasználható.

img-5721gk-arany.jpg

GK Arany


Őszi tritikálé fajtáink közül a GK Maros középérésű, kiemelkedő gazdasági teljesítményű fajta, amelyet nagyfokú termésbiztonság jellemez: átlagos körülmények között hozza a 6,5-9,5 t/ha eredményt. Élelmiszeripari és takarmányozási felhasználásra egyaránt alkalmas. Kiváló aszály- és hősokk tűrőképességű, bármely talajtípusra vethető.

img-3261.jpg

gk-maros.jpg

GK Maros

 

A korai érésű tritikálénk, a GK Szemes, Magyarországon évek óta az egyik legnagyobb területen termesztett tritikálé fajta. Kedvező szemminőségű, élelmiszeripari és takarmányozási célra is kiváló. Vetését október második felében javasoljuk, de akár még novemberben is vethető. Termőképessége átlagos körülmények között 6,0-10,0 t/ha.

img-3263.jpg

gk-szemes.jpg

GK Szemes

 

A középérésű tritikálék közé tartozik a GK Temes, amely egy bőtermő, zöld száron érő fajta. Nagyfokú szárazságtűrés, magas hozam jellemzi még a legkülönfélébb termesztési körülmények között is. Jó gyomelnyomó képességgel rendelkezik, ezért biotermesztésre is alkalmas.