Centenáriumi GK Estek a Gabonakutatóban

Az idén százesztendős fennállását ünneplő Gabonakutató Nonprofit Kft. jubileumi ünnepségsorozatának első rendezvényére március 7-én került sor az intézmény üvegházi nagytermében.

 

0.jpg

 

A GK Estek első rendezvényén Dr. Cseuz László felvezetése után, Dr. Szél Sándor és Dr. Palágyi András beszélt az Intézetben töltött éveiről, az elért eredményekről.

 

1.jpg

Szél Sándor kukorica nemesítő vetített képes előadásából megismertük az 1968. április 1. óta eltelt időszak főbb eseményeit. Beszámolt a számos, kül- és belföldi utazásain tapasztaltakról, és a sok, ma már fantasztikusnak tűnő sikerről, amely a szegedi kukoricanemesítést övezte az NDK-Lengyel-Magyar kukorica együttműködés és a Pioneer Hi-Breed Int. Inc. közös munka során.

 

3.jpg

 Dr. Palágyi András árpa- és zabnemesítő versekkel, korábbi írásaival tűzdelt, személyes hangvételű beszámolója nem csak a szakma, hanem az irodalom kedvelőit is elbűvölte. Élménybeszámolója Norman Borlaug világhírű Nobel-békedíjas nemesítővel közös munkájáról feledhetetlen emlék marad a GK fiatal kollégáinak is.

 4.jpg