Cirokgyomirtási bemutatót tartottak Bordányban

A Gabonakutató Nonprofit Kft. megbízásából több mint egy évtizede végez vegyszeres gyomirtási kísérleteket szemes cirokban a Növényvédő Mérnöki és Növény-orvosi Kamara Csongrád-Csanád Vármegyei Szervezete. A „Cirok gyomirtása” címmel szeptember 14-én Bordányban megrendezett szakmai bemutatón nagy számban vettek részt növényvédős szakemberek, cégek területi képviselői, nemesítők és kutatók, valamint ciroktermelő gazdák is.

Az eseményt a „Szolgálat a Növényvédelemért Alapítvány” támogatta, a vegyszereket növényvédelemmel foglalkozó cégek biztosították a kísérlethez. A bemutatót Dr. Palágyi Andrea, a Gabonakutató Ciroknemesítési csoportvezetője nyitotta meg, aki hangsúlyozta a cirok gyomirtásának fontosságát. A kísérlet moderátora Kiss Ernő, a Növény-orvosi Kamara elnöke volt.

-          A kísérlet célja, olyan alapkezelésben és növényállományban alkalmazható gyomirtó szerek tesztelése volt a cirokban, amelyek nem csökkentik a vetőmag csírázóképességét és a növényre sem toxikus hatásúak. – mondta Dr. Palágyi Andrea. - A kisparcellás kísérleti rendszerben a Successor termékek mellett 15 féle hatóanyag-kombinációt teszteltünk kiváló eredménnyel. Megtapasztalhattuk az alkalmazott levéltrágya kombinációk, illetve talajbaktérium készítmények pozitív hatását a homoktalajon termesztett cirok állományon. Bemutattuk több gyártó cég - Danuba, FMC-Agro Hungary - gyomirtó készítményeinek hatékonyságát. A cégek képviselői a legújabb termékeik mellett tájékoztatást adtak az aktuális növény-egészségügyi helyzetről is. – foglalta össze a ciroknemesítő szakember a bemutatón látottakat.  

A rendezvény zárásaként a cirok gyomirtásában végzett többéves munkájukért kitüntetésben részesítette a Gabonakutató korábbi és jelenlegi munkatársait a Kamara elnöke.

 img-20230919-102237.jpg


img-20230919-102245.jpg