A Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete idén ötödik alkalommal hirdette meg „Az Év Új Gluténmentes Terméke" díjat. A versenyt azzal a céllal hozták létre, hogy a hazai gluténmentes gyártó cégeket ösztönözzék korszerűbb, a táplálkozási ajánlásokat kielégítő, ugyanakkor biztonságos gluténmentes termékek fejlesztésére. Díjra csak olyan termékekkel lehetett pályázni, melyek forgalomban is kaphatók, és a megfelelő gluténmentes tanúsítvánnyal rendelkeznek.
A termékek értékelése több kritérium alapján történt. Az érzékszervi vizsgálat mellett többek között szempont volt a beltartalmi összetétel, az elkészítési/felhasználási utasítás reprodukálhatósága, a termékek korszerű és biztonságos csomagolása, a megfelelő címkézés, valamint azt is figyelembe vették, hogy mennyire újdonság, azaz hiánypótló az adott termék. Az idei évben 17 gyártó cég nevezett a versenyre, melyek közül a 2020 Év Új Gluténmentes Terméke Díjat a Gabonakutató Nonprofit Kft. GK FOOD gluténmentes termékcsaládja nyerte el. Az ünnepélyes eredményhirdetésre és díjátadásra 2020. szeptember 5-én került sor Budapesten.