GABONAFAJTÁK ÚJ MINŐSÉGBEN, VÁLTOZATOS HASZNOSÍTÁSBAN

A Gabonakutató is részese a Dél-kelet Alföld első nyertes mezőgazdasági témájú fejlesztési projektjének, melynek nyitórendezvényét 2016. szeptember 28-án tartották meg Hódmezővásárhelyen a konzorciumvezető Hódagro Zrt. Pihenőparkjában.

5oskonzorcium.jpg

A nyertes innovációról szóló interjú a Kossuth Rádió október 24-i Hajnaltáj műsorában itt hallható (5 óra 38 perctől)

A Vásárhelyi TV videó beszámolója itt látható

A vasarhelyitv.hu szöveges híradása a projektnyitó rendezvényről itt olvasható

A Délmagyarország rövidhíre itt olvasható

  Az innovációs program olyan fejlesztéseket tűzött ki célul, amelyben a kalászos gabonákat  a szántóföldtől a fogyasztó asztaláig a teljes termékpálya minden elemében megújítja. A négy éves projekt eredményeként új, kiváló minőségű gabonafajták, korszerű termesztéstechnológiák, új takarmánykeverékek, malomipari és pékipari termékek jönnek létre

   Az elképzelés része, hogy a fejlesztésbe bevonja az ősi, már termesztésből régen kivont búzafajokat továbbá különleges magas antocián tartalmú bíbor szemű fajokat is, és kutatja ezek hasznosítási lehetőségeit a modern élelmiszeripar területén. 

    A négy éves és megközelítőles 1 milliárd forinttal támogatott projektet egy öttagú konzorcium (HÓDAGRO Zrt, Gabonakutató Nonprofit Kft, NAIK-Növénytermesztési Kutatási  Osztály, Első Pesti Hengermalom Zrt, Szegedi Sütödék Kft.) valósítja meg.