Gábor Dénes-díjat kapott Dr. Pauk János

A Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft. tudományos tanácsadója Gábor Dénes-díjat vehetett át ünnepélyes keretek között december 19-én, a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében.
 
Dr. Pauk Jánosnak a magyar búzanemesítésben elért kimagasló tudományos (in vitro androgenezis) és gazdasági jelentőségű, államilag elismert több mint húsz új búzafajta innovatív nemesítéséért, továbbá a biotechnológiai módszerek és a klasszikus nemesítésieljárások sikeres - esetenként világelső – ötvözéséért búzában, rizsben, tritikáléban, tönkölybúzában és fűszerpaprikában, továbbá iskolateremtő agrár-felsőoktatási munkásságáért ítélték oda a díjat.
 
16-pauk-3.JPG
                                                       Dr. Pauk János (középen) a Gábor Dénes-díj átadásán 
 
A Gábor Dénes-díjat 1989-ben hozta létre a NOVOFER Alapítvány, amely a civil szféra legnevesebb műszaki alkotói elismerése ma Magyarországon. A NOVOFER Alapítvány célja a műszaki-szellemi alkotások, a mérnöki munka és a technológiai fejlesztés együttesén alapuló innovációban megszületett kiemelkedő teljesítmények elismerése.
A Gábor Dénes - díj megalapítójának szándéka a meghatározó személyes alkotó hozzájárulás és eredmény előtti főhajtás mellett a magas szervezettségű innovációs folyamatok, a kreatív erőfeszítésekkel létrehozott új anyagi, gépi és emberi kooperációk és vívmányok iránti társadalmi érdeklődés, figyelem és elismerés serkentése volt. Az egyes természettudományokra épülő ágazatok -energetika, IT és távközlés, gépipar, közlekedés, mezőgazdaság/biotechnológia, orvosi technológia/műszergyártás, vegyészet/gyógyszeripar - illetve kapcsolódó képzési kereteik rendre képviselve vannak ebben a mezőnyben.
 
A díjat alapítása óta 263-an vehették át napjainkig.
 
A rendezvény fővédnöke Dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke, védnöke Dr. Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke voltak.