HÁROM ÉVTIZED A MAG BŰVKÖRÉBEN

A MAG Kutatás, Fejlesztés és Környezet agrár szakfolyóirat (melyben a gabonakutató munkatársai is folyamatosan publikáltak) jogelődje 1986-ban a vetőmag szakma és kereskedelem szaklapjaként indult.

mag1.jpg

Az alapítás 30. évfordulójának január 19-i ünnepi rendezvényén, Budapesten a Magyar Mezőgazdasági Múzeum Mezőgazdasági Könyvtárában mutatták be a jeles eseményhez kapcsolódó MAG Gyémánt Évkönyv 2016 jubileumi kiadványt. Oláh István a folyóirat főszerkesztője úgy fogalmazott: a Tinta Kiadó gondozásában megjelent MAG Gyémánt Évkönyv útjára bocsájtásával tisztelegnek a szakmai tudás szeretete előtt, és mércét kívánnak mutatni a jövőnek.

mag2.jpg

Az ünnepségen a növénynemesítők, agrárprofesszorok és a folyóirat megjelenését támogatók méltatták a lap évtizedeken át képviselt töretlen szellemiségét, kiemelve, hogy a kiadvány mindvégig szakmai értékeket mutatott fel az agrárium számára, az ott leírt tudományos megállapításokat hasznosítva gazdasági hasznot lehetett elérni.

mag3.jpg

Németh Tamás akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) agrártudományok osztályának elnöke a MAG Gyémánt Évkönyvhöz írt ajánlásában kiemelte, hogy a folyóirat 1986-ban a vetőmag szakma és kereskedelem szaklapjaként indult, majd a szakfolyóirat a 90-es évek elejétől a következetes szakmai tájékozódás, tájékoztatás igényével működött, a harminc év alatt kitartott küldetése, a szakmaiság, az igényesség, a hitelesség és a szép magyar nyelv művelése mellett.

Gyuricza Csaba egyetemi tanár az évkönyvhöz írt köszöntőben hangsúlyozta, hogy a következő időszakban az agrárium szerepe szerte a világon még a jelenlegihez képest is felértékelődik. Elengedhetetlennek nevezte, hogy az Európai Unió és a magyar kormány agráriumra fordítható forrásai, a legújabb kutatási eredményeket figyelembe véve, a lehető legjobban hasznosuljanak, a 2020 után várható változó uniós támogatási rendszer miatt létfontosságú a magyar agrárium versenyképességének megőrzése és jobbítása.           (Forrás: MTI)

mag4.jpg