2018. szeptember 22-én a NAIK Halászati Kutatóintézetben került megrendezésre az I. Agrár-Horgász Kupa és Családi Nap, amelyre az agrárszektor résztvevői közül közel 150-en látogattak el.
A rendezvényt Halasi-Kovács Béla intézetigazgató nyitotta meg, akit Dr. Nagy István agrárminiszter és Dr. Gyuricza Csaba NAIK főigazgató köszöntője követett. A megnyitó után finom, halból készült svédasztalos reggelivel kínálták meg a résztvevőket, majd kezdetét vette a horgászverseny és a halételfőző verseny.
Összesen 17 versenyző nevezett a horgászversenyre, ahol a használt technikától függően „profi”, és „amatőr” szektorban lehetett indulni. A Gabonakutatót "amatőr" kategóriában Kardos Péter képviselte, aki IV. helyezést ért el ponty, kárász és süllő "halfogásaival".
A főzőversenyen az indulók választhattak a ponty, az afrikai harcsa, és a kecsege halfajok közül. Az elkészített halételeket Forscher Rudolf mesterszakács, Simkó József a Fehérasztal Lovagrend tagja, és Dr. Szűcs István a MA-HAL általános elnökhelyettese értékelte. A háromtagú zsűrinek több mint 20 halételt kellett bírálnia.
A rendezvény színvonalát a Szent András Sörfőzde sörbemutatója, a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Kecskeméti Kutatóállomásának bor, must és szőlőkóstolója, és a Halkolbász Lovagrend látványtöltése emelte.
Eredményhirdetést követően finom, halból készült svédasztalos ebéddel vendégelték meg a résztvevőket.
A Halételfőző versenyen Afrikai harcsa kategóriában a Gabonakutató Nonprofit Kft.-t képviselő csapat I. helyezést ért el.
A csapat tagjai:
Kardosné Nagy Zsuzsanna, Debreczeniné Varga Ibolya, Debreczeni József
Az elkészített halétel, mellyel a csapat kiérdemelte az I. helyezést a következő összeállítás volt:
Grillezett harcsafilé ajvárral, baconba tekert harcsafilé, grillsajtos harcsafilé, halformájú grillsajt, tejszínes fehérboros gombaragu, zöldségsaláta (tojásparadicsom, uborka, kápiapaprika, lilahagyma, töltött Oliva bogyó).
A kiváló teljesítményekért szívből gratulálunk!
Forrás: Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ >>>