Büszkék vagyunk nemesítőink munkájára és a fajtáink elért eredményeire! A kísérletek bizonyították, hogy a magas terméshozamú fajtáink kiállják a minőség próbáját is, ezzel kiváló vetőmagjai lehetnek a hazai minőségi búzatermesztésnek, a malom- és sütőipar minden elvárását kielégítve.
A GK Hortobágy a kiváló 3. helyezést érte el a posztregisztrációs kísérleten a szemtermés tekintetében 9,93 t/ha hozammal. A nyersfehérje-tartalom tekintetében az első 5 helyezett közül 3 helyet a Gabonakutató kiváló minőségű fajtái hoztak el a korai érés csoportban, név szerint GK Pilis, GK Magvető, GK Csillag.
A GK Pilis nedves sikértartalomban és nyersfehérje-tartalomban a VSZT posztregisztrációs kísérleteiben három éven keresztül a legstabilabb minőségű fajta. Nedves sikértartalomban 2022 és 2024 között az első, a harmadik és ismét az első, nyersfehérje-tartalomban a második, a negyedik és az első helyezést érte el. Emellett betegség-ellenállósága révén a leg gazdaságosabban termeszthető fajták közé tartozik.
A GK Szereda szárazságtűrése révén a csapadékhiányos körülmények között is kitűnően teljesít, a 2024. évi GOSZ-VSZT kísérletekben a második legnagyobb hektolitersúlyt (84,24 kg) érte el a korai fajták között.
A GK Magvető kiváló minőségét az eltérő évjáratokban is megőrzi. A GOSZ-VSZT kísérletekben 2022 és 2024 között a legmagasabb nedvessikér-tartalmú fajták között szerepelt. 2022-ben a 3. helyezést, 2023-ban az első helyezést, 2024-ben az 5. helyezést érte el, 33, 31 illetve 29,9%-os sikértartalommal.
Ha átlagoljuk a szegedi GK Magvető fajta nyersfehérje- és nedvessikér-adatait, a GK Magvető nyersfehérje-tartalomban a három év átlagában a második, nedvessikér-tartalomban az első helyen végzett a korai fajták között. Ugyanezen adatok alapján a GK Pilis kiváló minőségű búzafajta nyersfehérje-tartalomban a harmadik, nedves sikér-tartalomban a második helyen végzett a korai fajták között az elmúlt három év átlagában.