II. NAK SZÁNTÓFÖLDI NAPOK MEZŐHEGYESEN

A II. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow kiállítás szeptember 20-21-én Mezőhegyesen, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. Kiállítási Centrumában került megrendezésre. A 42 hektáros rendezvény középpontjába idén az évszaknak megfelelő fajta-, mikro-, és demóparcellás bemutatók, valamint a precíziós gazdálkodás különböző területeit ismertető előadások kerültek, míg a gépeknél az őszi munkák, az aratógépek, gépkapcsolatok és berendezések képviseltették magukat.

A két napos rendezvényen a Gabonakutató Nonprofit Kft. szója mikroparcellás bemutatóval várta az érdeklődőket.

A Gabonakutató szója nemesítése, kereskedelme nem tekint vissza olyan hosszú távlatokra, mint ahogy az más növényeinknél elmondható. Viszont az eltelt alig 15-20 év alatt méltán az egyik legsikeresebb növényfajjá vált intézetünkben.

A II. NAK Szántóföldi Napok keretében bemutatott szója fajtáink:

  • Újdonságunk, az igen korai Suedina kiemelkedő terméspotenciállal rendelkezik, jól alkalmazkodik az eltérő környezeti viszonyokhoz, fehérje-tartalma átlagon felüli.
  • Alacsony tripszin-inhibitor tartalmú Aires fajtánk korai, szintén kiváló terméseket ad. Állóképessége és agronómiai tulajdonságai miatt nem csak a feltárás nélküli takarmányozáshoz ajánljuk.
  • A középérésű csoport egyik kimagasló fajtája a Bahia, jó talajokra, intenzív technológiához ajánlott. Folyton-növő, erős bokrosodási hajlammal. Alacsony tripszin-inhibitor tartalma miatt direkt etetésre is alkalmas fajta.
  • Pannónia kincse fajtánk méltán az egyik legkedveltebb szója. Sikerének titka kiváló alkalmazkodóképességében és kimagasló termésében rejlik. Középérésű, ideális az ország klasszikus szójatermő területeire. Folyton-növő, köldöke fehér, megegyezik a maghéj színével, ezért kiválóan alkalmas biotermesztésre is.

Miben különbözik a Gabonakutató a többi fajtatulajdonostól? Mi nem csak fajtát kínálunk, hanem egy kiváló minőségű prémium kategóriás terméket, a fajtákhoz adaptált technológiát és folyamatos szaktanácsadást a tenyészidőszak során. A fejlesztő és kereskedelmi tevékenységünkben is új utakat keresünk. Célunk, hogy a magyar szójatermesztés sikeres és eredményes legyen, minél többen illesszék a vetésszerkezetükbe a szóját.

Fényképes galériánk itt megtekinthető >>>

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara cikke >>>