III. NAK SZÁNTÓFÖLDI NAPOK MEZŐFALVÁN

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) – a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) közreműködésével – 2019. május 23-24-én rendezte meg az ország legnagyobb szántóföldi kiállítását Mezőfalván. A Mezőfalvai Zrt. telephelyén megtartott rendezvényt több mint 20 ezer látogató kereste fel a két nap alatt.

Mezőfalván közel 150 cég volt jelen olyan termékekkel és szolgáltatásokkal, amelyeket hazai gazdálkodóknak kínáltak. A növénytermesztési és növénytermesztés-technológiai bemutatók, valamint gazdálkodói kerekasztal-beszélgetés és más szakmai programok jelentős számú érdeklődőt vonzottak.

Az idei két napos rendezvényen a Gabonakutató Nonprofit Kft. kalászos mikroparcellás bemutatóval várta az érdeklődőket.

A szegedi búzanemesítési műhely jelentős hagyományokkal rendelkezik, az elmúlt két évtizedben fajtáinkat több millió hektáron vetették el a hazai és a külföldi termelők. Az igények kielégítése érdekében a szegedi Gabonakutató arra törekszik, hogy előállított fajtáiból teljes kínálatot tudjon nyújtani a felhasználók számára.

A III. NAK Szántóföldi Napok keretében bemutatott őszi búza fajtáink:

  • GK Arató fajtánk középérésű, szálkás kalászú őszi búza. Intenzív termesztési körülmények között kiemelkedő terméseredményekre képes, jó szárszilárdságú, megdőlésre nem hajlamos fajta. Elsősorban azoknak a termelőknek ajánljuk, akik a mennyiségre helyezik a hangsúlyt.
  • Kimagasló termőképességű, jó alkalmazkodóképességű, a szárazságot is jól toleráló, középérésű, tar kalászú fajta a GK Szilárd. Magassága és tömör szalmája következtében állóképessége kiváló. Szalmahozama jelentős. Rostban gazdag szalmája miatt papírgyártáshoz, jó nedvszívó bélszerkezete miatt pedig az állattenyésztésben alomként hasznosítható.
  • A GK Bakony korai érésű, szálkás kalászú, nagy termőképességű, prémium minőségű őszi búzafajta. Kiemelkedő reológiai – extenzográfos és alveográfos – tulajdonságokkal rendelkezik.
  • Korai érésű, tar kalászú GK Pilis fajtánk bőtermő, és kiváló bokrosodású fajta. Erős malmi I-es kategóriájú minőségi tulajdonságokkal rendelkezik, de egyes bélyegekben prémium paramétereket hoz. A legfontosabb betegségekkel, a lisztharmattal, levél- és szárrozsdával szembeni ellenállósága jó.

A Gabonakutató a kiváló minőségű prémium kategóriás fajtái mellé már évek óta kínál a fajtákhoz adaptált technológiát és folyamatos szaktanácsadást is a tenyészidőszak során. Célunk a sikeres és eredményes búzatermesztés.