In Memoriam Léder László 1952-2023

Léder László az alternatív növények agronómiai, takarmányozási és élelmezési jelentőségét tanulmányozta; a téma egyik legeredményesebb, hazai úttörő kutatója volt.

1975-ben végzett a Keszthelyi Agrártudományi Egyetemen okleveles agrármérnökként. Diplomadolgozatát "A szem nagyságának és súlyának hatása a búza csírázására és a kezdeti növekedésére" címmel készítette el. Mezőgazdasági genetikus szakmérnökké a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen avatták 1981-ben. Szakdolgozatát "A Fertődi M. vöröshere fajta és részpopulációinak vizsgálata" címmel írta.

1975 nyarán kezdett dolgozni első és egyetlen munkahelyén, a Gabonatermesztési Kutató Intézet Táplánszentkereszti Kutató Állomásán, a Dr. Beke Ferenc által vezetett búza, repce, vöröshere, köles témacsoportban.

Az első jelentősebb eredményei a GK Tetra (1983) és a GK Junior (1984) vöröshere fajták elismerésével jelentkeztek, melyek társnemesítője. A fajtafenntartás során folytatta a Dr. Beke Ferenc által megkezdett munkát, mely a kedvező tulajdonságok megőrzése mellett a perzisztencia folyamatos javítását jelentette. Az Fe-2 kölest Dr. Beke Ferenc hozta magával Fertődről Táplánszentkeresztre, amely extenzív viszonyok között ma is vezető fajta.

A '80-as évek második felében indított kölesnemesítési programban olyan típusokat állított elő, melyek mind intenzív, mind extenzív körülmények között jól szerepelnek, jellemzően koraiak, jó szárszilárdságúak, értékes beltartalmúak, nagy az ezerszemtömegük, gömbölyű magvúak. Ez utóbbi tulajdonság kisebb hántolási veszteséget jelent. Ilyen fajta a piros szemű GK Piroska (2000) és a fehér szemű GK Alba (2007).

Más növények nemesítésével is foglalkozott. A GK Erika mohar fajtáját 2004-ben, a GK Oberon pohánka fajtáját 2006-ban részesítették állami elismerésben.

Nemesítői tevékenysége mellett folyamatosan végzett agrotechnikai (vetésidő, csíraszám, sortávolság, műtrágyázás, növényvédelem) kísérleteket, ez utóbbit a Tanakajdi Növényvédelmi Állomással közösen.

 

Fájó szívvel búcsúzunk kedves kollégánktól, emlékét kegyelettel megőrizzük!