Ismét az élen végeztek a Gabonakutató őszi búza fajtái

A 42. AGROmashEXPO és Agrárgépshow kiállításon kitüntetést kapott a Gabonakutató két őszi búza fajtája. A 2023. évi , a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ), a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által szervezett őszi búza posztregisztrációs kísérletben elért eredmények alapján a korai érésű fajtacsoportnál, nyersfehérje tartalom kategóriában végzett első helyen a GK Magvető, míg a középérésű fajták között a GK Arató a harmadik helyezést szerezte meg a termőképesség kategóriában.

A díjakat Tóth Tibor, a Gabonakutató ügyvezető igazgatója vette át ünnepélyes keretek között a GOSZ 2024 „Szántóföldi Szakmai Nap” konferencián.

agromash-1.jpg

 

agromash-2.jpg

 

A GK Magvető egy korai éréscsoportba tartozó, tar kalászú, kiváló minőségű búzafajta. 2019 óta van köztermesztésben. Nagy terméspotenciálja mellett értékes tulajdonsága a sárgarozsdával és szárrozsdával szembeni ellenálló képessége, de a környezeti stresszekkel (fagy, szárazság) szembeni toleranciája és állóképessége is figyelmet érdemel. Alkalmazkodó képessége, rezisztenciális tulajdonságai és kiváló minősége révén népszerűsége évről évre nő. 

 agromash-3.jpg A GK Magvető kiváló beltartalmi minőségű őszi búza fajta

 

A GK Arató kiemelkedő terméspotenciállal rendelkező, szálkás kalászú, malmi minőségű őszi búza. 2016 óta van köztermesztésben. A Gabonakutató egyik legnépszerűbb fajtája, az országos vetésterülete szerint a kilencedik legnagyobb területen termesztett búzafajta. Sárga rozsdával szemben rezisztens, állóképessége kiváló. Intenzív termesztési körülmények mellett kiemelkedő terméseredményekre képes. Elsősorban azoknak a termelőknek ajánljuk, akik a bő termésre helyezik a hangsúlyt.

agromash-4.jpg A GK Arató egy rekordtermésre képes őszi búza fajta