ORSZÁGOS KALÁSZOS ÉS REPCE BEMUTATÓINK

A hagyományokhoz híven a Gabonakutató idén is több szántóföldi bemutatón vesz részt az ország eltérő régióiban. 

Évadnyitó dunántúli kalászos és repce fajtabemutatónk 2019. május 30-án zajlott le táplánszentkereszti Növénynemesítő Állomásunkon.

Wágner József, a Gabonakutató ügyvezető igazgatója köszöntötte a vendégeket, majd Bidló Gábor, a Budagabona Kft. ügyvezető igazgatója ismertette a terménypiac aktualitás helyzetét és jellemző trendjeit.

Területi képviselőnk, Vadvári László ismertette kalászos kínálatunkat és új fajtáinkat, Garamszegi Tibor pedig a repcetermesztésben alkalmazott innovációs kísérletek eredményeit osztotta meg a közönséggel.

A szántóföldi szemlét Dr. Cseuz László főosztályvezető vezényelte le. Az időjárási körülmények miatt a bemutató parcellák csak a bátrabbak számára volt megközelíthető.

Kalászos gabonáink központi fajtabemutató rendezvényére, melyet a Hódagro Zrt.-vel közösen szerveztünk, 2019. június 6-án került sor a Hódmezővásárhely melletti Batidán, a Hódagro Zrt. Pihenőparkjában és szántóföldjén.

A vendégeket tritikáléból és színes búzából készült süteménykóstoló és bemutató várta, melyek a Gabonakutató kalászosaiból készültek az Első Pesti Malom- és Sütőipari Zrt., a Szegedi Sütödék Kft. és a Gabonakutató Lisztlaborjának közreműködésével.

dsc01155.JPG dsc01165.JPG

Szabó Lajos, a Hódagro Zrt. elnök-vezérigazgatója köszöntötte elsőként a vendégeket. Többek között elmondta, hogy egy GINOP pályázat keretében harmadik éve működnek együtt a Gabonakutatóval olyan fajták nemesítése, előállítása érdekében, amelyek egységnyi területről a legnagyobb tápértéket képesek adni.

Ezt követően az idén 95 éves szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Wágner József mondta el köszöntőjét. Kiemelte: jelenleg a GK nemesítés egyik fő iránya a szélsőségekkel szembeni tolerancia, és a Gabonakutató fajtái, hibridjei e tekintetben is megállják a helyüket. Hangsúlyozta, hogy az intézet tevékenysége széleskörű, a gazdálkodók igényeihez igazodó; a fő növények mellett a GK foglalkozik úgynevezett alternatív növényfajokkal is. Ezek kezdenek teret hódítani ott, ahol az időjárási szélsőségek fokozódása a vetésforgó változtatására készteti a termelőket.

Dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára a gabonavertikum lehetséges fejlődési irányairól tartott előadást. Kiemelte, a búza, a kalászosok világpiacán jók a kilátások, kibontakozóban a keresleti piac. A kérdés, hogy ezt a lehetőséget a magyar gabonavertikum miként tudja kihasználni. Beszélt az államtitkár egy 170 milliárd forintos öntözőművi fejlesztési programról, amelyet a kormány indít. A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központon belül kezdi meg idén működését az öntözési központ, melynek célja, a magyarországi öntözött területek arányának jelentős növelése.

Csonka Endre, az Első Pesti Malom- és Sütőipari Zrt. vezérigazgatója előadásában a magyar gabonaipar irányait és céljait elemezte, fejlődési irányként többek között a mérethatákonyság, a precíziós és az öko gazdálkodás arányának növelését emelte ki.

dsc01179.JPG dsc01220.JPG

Kalászos kínálatunkat Péterfy Csaba, a Gabonakutató kereskedelmi igazgatója és a szántóföldi bemutatón Dr. Cseuz László főosztályvezető ismertette. Intézetünk jelenleg a kalászos fajok és fajták sokszínűségével jelenik meg a piacon, az érésidő, az alkalmazkodóképesség, valamint a minőség és mennyiség kritériumai alapján is. A GK Arató, a GK Bagó, a GK Szilárd, a GK Bakony, a GK Csillag, a GK Körös, a GK Békés, a GK Ígéret, a GK Pilis búzafajtáink egyaránt jó választás lehet a termelő számára. Az idei évben bevezetésre kerülő új fajtáink a GK Aréna őszi árpa, a GK Temes tritikálé, és két új minősítésű őszi búza, a GK Zete és a GK Magvető, melyek jó termőképességű malmi búzák. Továbbá a kiváló bokrosodó képességű, bőtermő őszi zab a GK Arany, valamint a mind nagyobb szerepet kapó tönkölybúza, a GK Fehér is bővíti idei portfóliónkat.dsc01260.JPG dsc01454.JPG dsc01470.JPG dsc01480.JPG

 

Galériánk képei a batidai bemutatónkról >>>

Az Agro Napló tudósítása a batidai bemutatónkról >>>

Az Agrárunió cikke a batidai bemutatónkról>>>

Az Agrárágazat cikke a batidai bemutatónkról >>>