KALÁSZOSOK KÖZSZEMLÉJE

A hagyományoknak megfelelően a Gabonakutató Kft. idén is több szántóföldi fajtabemutatón vesz részt, illetve közvetlenül szervezi is azokat, saját környezetében és az ország eltérő régióiban. A központi nagyrendezvényre az idén új helyszínen, a Hódmezővásárhely határában lévő Batidán, a Hódagro Zrt. Pihenőparkjában és az azt körülvevő szántóföldjén, június 8-án került sor.

A Magyar Mezőgazdaság cikke a batidai bemutatóról >>>

Az Agrofórum Online képes beszámolója a batidai rendezvényről >>>

Az Új Mezőgazdasági Magazin videója a bemutatóról >>>

Az Új Mezőgazdasági Magazin videója a szegedi búzák szántóföldi bemutatkozásáról >>>

Az Új Mezőgazdasági Magazin videója a kutatói és termelői együtműködésekről >>>

A Szeged TV videója a bemutatóról >>>

Az Agrárágazat galériája: Képek a batidai rendezvényről >>>

Galériánk képei a batidai bemutatónkról >>>

Galériánk képei a táplánszentkereszti rendezvényünkről >>>
02p1130468-2.JPG
   Elöljáróban Dr. Bóna Lajos, a Gabonakutató ügyvezető igazgatója köszöntötte a közel négyszáz főnyi résztvevőt, majd vezető növénynemesítőknek nyújtott át fajtaoltalmi okleveleket. Egy későbbi megszólalásában arra kereste a választ, hogy nemesítési és genetikai eszközökkel meddig növelhető még a búza termésátlaga. A mostani rekordot Új-Zélandon jegyzik, 16,79 tonnával. A hazai lehetőségek határát 15 tonna körülire becsülte.
02szeles2.jpg
   Szabó Lajos az állattenyésztéssel és elsősorban takarmánynövények termesztésével foglalkozó nagygazdaság, a Hódagro Zrt. vezérigazgatója az eredmények bemutatása mellett a jövedelmező gazdálkodást hátráltató tényezőket is számba vette. Ezzel kapcsolatban megemlített, hogy a gyakori időjárási anomáliák és az alacsony árak miatt a kalászos növények termesztése is veszélybe került. Mielőbb megoldást kell találni, vagy a termésmennyiség növelésére, vagy az önköltség csökkentésére. A különböző fajták, hibridek kipróbálása ezt az útkeresést szolgálja. Egy nyertes, most indult GINOP pályázat öttagú konzorciumának vezetőjeként, tevékeny résztvevőjeként alaposan kiveszik a részüket abból a munkából, mely innovatív technológiákat kíván kifejleszteni a kalászos gabona vertikum minőségi mutatóinak javítására. Feladatuk többek között az ebbe a vonulatba tartozó, a Gabonakutató által elismertetett új kalászos fajták elszaporítása, technológiájuk fejlesztése.
A GK Híradó GINOP pályázatot bemutató cikke itt olvasható.

   Szépe Ferenc, a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezetője a kutatást és nemesítést, így a Gabonakutató tevékenységét is az életképes mezőgazdaság fenntartásának fontos tényezőjeként említette.

   Vancsura József a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke példákkal alátámasztott részletes elemzést adott a termelés jövedelmezőségét nagyban befolyásoló globális folyamatokról, tendenciákról (tőzsdei árak, keresztárfolyamok, készletek, stb.). Alapvető fontosságúnak tartotta, hogy a termelők nagytételű, egységes árualappal jelenjenek meg a piacon, s ennek egyik lényeges eleme a jó minőségű, fémzárolt vetőmag használata.
02bb2.jpg
   Virágné Pintér Gabriella kereskedelmi osztályvezető az „Új utakon a Gabonakutató kalászosaival” című előadásában kiemelte, hogy a jövedelmező termesztés érdekében elsődleges a célpiac meghatározása, s ehhez kell a leginkább megfelelő fajtát és agrotechnikát megválasztani. Elmondta, hogy az itt részletesen bemutatott bőséges fajtaválasztékból a minőségi, az átlagos és a mennyiségi búzát termesztők egyaránt találhatnak kedvükre valót. Az innováció példájaként említette, hogy új, nagy termőképességű szálkás búzák jelentek meg a portfólióban. Minden érésidőben található új fajta. A komplex értékesítési rendszernek a nagyforgalmazók, szaporító gazdaságok és a direkt értékesítés is részesei. A Gabonakutató a legkisebb mennyiségű vetőmagot is kiszállítja a felhasználóknak. A szántóföldön megtekinthető GK - YARA – BASF közös technológiai kísérlet pedig jól példázza: a jó minőségű, fémzárolt vetőmag és a termőhelyre adaptált korszerű agrotechnika „jutalma” a kiemelkedő minőségű, nagytömegű termés.
   Az előadások sorát Csontos Attila, a Júlia Malom Kft. ügyvezetője zárta a „Malom és sütőipari elvárások a búzatermesztéssel összefüggésben” című előadásával.
02szeles3.jpg
   A szántóföldi bemutatón a GINOP pályázathoz kapcsolódóan elvetett és a csapadékszegény viszonyok ellenére is igen szép képet mutató kalászos fajokat és fajtákat részletekbe menően Dr. Cseuz László főosztályvezető mutatta be.
A GK Híradó szegedi búzanemesítési eredményekről szóló cikke itt olvasható.
02bb03.jpg
   A batidai mellett többek között Szarvason, Táplánszentkereszten, Tímáron, Bóly-Sátorhelyen, Kisújszálláson, Kocson és Mezőhegyesen megrendezett különböző bemutatók, rendezvények célja az, hogy az érdeklődők, látogatók első kézből, a fajtatulajdonostól hallják a legújabb információkat, tapasztalásokat, ajánlásokat. Ezek birtokában megalapozottan dönthetnek arról, hogy őszi vetéseikhez melyik „GK” fajtát válasszák.

Video a szegedi kalászosokról, a mezőhegyesi bemutatón (12.08 perctől) >>>

   A bemutatók résztvevői ismét láthatták és láthatják a jól ismert és köztermesztésben már kellőképpen bizonyított, vezető szerepet betöltő, kiváló adaptálódó képességű, stabil termőképességű GK Csillagot, GK Békést; a kiváló prémium kategóriájú GK Futárt és GK Pilist; a nagyon perspektivikus, már a gyakorlat által is visszaigazolt, bőtermő GK Szilárdot és GK Ígéretet; valamint a jó minőségi bélyegekkel rendelkező GK Bakony búzafajtákat. Idén mutatkoztak be a legújabban minősített, kiemelkedő termőképességű, középérésű GK Arató és a jó hozamokra képes, stabil malmi minőséggel rendelkező GK Bagó fajták.

   Az aestivum fajták mellett a kedvező betegség ellenálló képességgel rendelkező minőségi GK Julidur durum búza és a ma már jelentős területen termesztésbe vont GK Maros tritikále is megtekinthető. Természetesen a felsoroltakon kívül a látnivalók közt szerepeltek Gabonakutató őszi és tavaszi árpa és zab fajtái, hiszen ezek is jelentős szerepet töltenek be a köztermesztésben (GK Judy, GK Toma, GK Pillangó).