KIEMELT INNOVÁCIÓS ELISMERÉS Szegedi tritikálék: jövőbe mutató agrár-innovációk

A 29. Magyar Innovációs Nagydíj pályázaton a nagydíj és a nyolc díj mellett hat kiemelt dicséretet ítélt oda a zsűri a kiemelkedő műszaki, gazdasági innovációs teljesítménnyel (új termékek, új eljárások, új szolgáltatások értékesítése) jelentős hasznot elérő gazdasági szervezeteknek. Az innováció kiindulási alapja tudományos kutatás, műszaki-fejlesztési eredmény, szabadalom, know-how alkalmazása, technológia-transzfer lehetett.

A 29. Magyar Innovációs Nagydíj bírálóbizottsága – Palkovics László miniszter vezetésével – a Gabonakutató „Szegedi tritikálék: jövőbe mutató agrár-innovációk” c. pályázatát kiemelt elismerésben részesítette.

A tritikále (X. Triticosecale Wittm.) a búza és a rozs keresztezéséből nyert, az ember által létrehozott növényfaj, mely genetikailag magában rejti a lehetőséget, hogy ötvözze a szülők előnyös genetikai tulajdonságainak nagy részét. Napjainkban a klímaváltozás okozta szélsőséges, kiszámíthatatlan időjárási körülmények, a dráguló inputanyagok, a romló talajállapotok, a leszűkült genetikai diverzitás miatt még inkább szükség van jó stressztűrő képességgel rendelkező, széles agronómiai alkalmazkodóképességű gabonanövényekre. A Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft., mely a hazai nemesítés meghatározó bázisa, tritikále kutatásainak kiemelt célja, hogy megtartsák e növényfaj létrehozásának eredeti törekvését: a nehéz ökológiai és ökonómiai körülmények közt történő gazdaságos termeszthetőséget, e növény alkalmazkodóképességének, potenciális termőképességének és sokszínű felhasználási lehetőségeinek fokozását. Pályázatukban bemutatják azt a kutatómunkát, mellyel e célokat sikerült megvalósítani és az utóbbi években előállítani, piacra vinni a cél szerint létrejött szellemi termékeket. A Gabonakutató iparjog védelem alatti tritikále fajtái olyan innovációk, mellyel mára elérték a rendkívüli versenyintenzitású vetőmagpiac legelőkelőbb vezető helyeit. Irántuk fokozódik az export igény is. Kiváló agronómiai és felhasználási paramétereik arra predesztinálják e fajtákat, hogy pozíciójukat hosszú éveken át megtartsák az éles nemzetközi versenyben.

gk-maros-6.jpg

GK Maros

szemes-18.jpg

GK Szemes

gk-rege-p1210682.JPG

GK Rege

gk-temes-img-5871.jpg

GK Temes

gk-idus-img-6003.jpg

GK Idus

 

Az új növényfajta, mint védett szellemi termék, a kiváló minőségű, fémzárolt vetőmagban testesül meg, válik fizikai valósággá és éri el a piacot. Az agrárium és az élelmiszeripar további fejlődéséhez, a hazai termékek versenyképességéhez, eredményességéhez nélkülözhetetlen, hogy a termelés biológiai háttere, a nemesített növényfajta, valamint a magas genetikai értékű vetőmag kellő mennyiségben és minőségben rendelkezésre álljon évről évre. A GK Szemes, GK Maros, GK Rege, GK Temes és GK Idus innovációink piaci teljesítménye hat a fajtatulajdonos GK-ra, a vetőmagokat előállító és forgalmazó cégekre, a vetőmagot megvásárló és használó gazdákra, a takarmánytermelőkre, a humán felhasználási célú előállítókra, azaz a teljes tápláléklánc szereplőire. A haszon tehát a Gabonakutató mellett a hazai gazdálkodóknál, fogyasztóknál, a társadalom legszélesebb rétegeiben realizálódik. Tritikále innovációink árbevétel többlete cégükben jelentős és növekvő tendenciájú, 2020-ban elérte a 132 millió Ft-ot, társadalmi hasznossága pedig az 5 milliárdot. Ezen felül, forintban nem kimutatható a biológiai sokféleség növekedésének, az ökológiai megfontolásoknak, az egészséges táplálkozás és az újonnan bevezetésre kerülő élelmiszerféleségeknek értéke, de mindehhez, mint a termelés innovatív biológiai alapja, e fajták jelentősen járulnak hozzá már ma is és a következő évek során is.

 

Szakmai elismerések:

- OMÉK Növénytermesztési Díj, 2015

- 9th International Triticale Symposium, 2016. május 23-27., Szeged, Hungary

- 100 Magyar Találmány és Fejlesztés 2020

- A 27. Magyar Innovációs Nagydíj Pályázaton kiemelt elismerés, 2019

- The 100 Most Interesting Hungarian Innovation 2020

 

Sikeres innovációk összefoglalója: Innovációs nagydíj 2020

 

DÉLMAGYAR beszámolója