Kiemelt elismerést kapott a Gabonakutató a 29. Magyar Innovációs Nagydíjon

- A klímaváltozás miatt kialakult szélsőséges időjárási körülmények, a romló talajállapotok és a csökkenő genetikai diverzitás miatt egyre inkább szükség van ma már olyan gabonanövényekre, amelyek kiváló stressztűrő képességgel rendelkeznek. A Gabonakutató nemesítői folyamatosan azon dolgoznak, hogy a nehéz ökológiai körülmények mellett is gazdaságosan termeszthető, kiváló termőképességű fajtákat állítsanak elő. A hazai agrárium és élelmiszeripar fejlődéséhez, versenyképességének megőrzéséhez ezek az innovációk elengedhetetlenek – magyarázta Wágner József, a Gabonakutató ügyvezető igazgatója az elismerés kapcsán. - „Szegedi tritikálék: jövőbe mutató agrár-innovációk” címmel adtuk be a pályázatunkat a Magyar Innovációs Nagydíj felhívására, amiért a bírálóbizottság kiemelt elismerésben részesítette a Gabonakutatót – tette hozzá Wágner József.

A kitüntetést Nagy István agrárminiszter, és Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke adták át ünnepélyes keretek között az államalapítás és Szent István ünnepének alkalmából tartott rendezvényen.

Az elismerést azok a Magyarországon bejegyzett társaságok kaphatják meg, amelyek a díjátadást megelőző évben nagy jelentőségű fejlesztést valósítottak meg.

 

TUDTA?

A tritikálé a búza és a rozs keresztezéséből előállított hibrid. Nevét a búza, Triticum és a rozs Secale latin nevének összevonásával kapta. Jelentősége abban rejlik, hogy mind a búzánál, mind a rozsnál több fehérjét tartalmaz. Az első hibridet 1890-ben állították elő Németországban. Főként takarmánygabona-növényként hasznosítják.

 20210819-pel-5138.jpg

Fotó: Pelsőczy Csaba