KISPARCELLÁTÓL A TERMÉNYPIACIG

A Gabonakutató Nonprofit Kft. országos kalászos fajtabemutatóját 2015. június 2-án tartotta meg meg a Szeged-Kecskési Nemesítő Telepén. Ezt megelőzően (május 28-án) a táplánszentkereszti Növénynemesítő Állomáson zajlott le sikeresen az évadnyitó kalászos gabona és repce tanácskozás.

A Gabonakutató szakemberei a fajtanemesítés legújabb eredményeinek tenyészkerti és előadás keretében történő bemutatása mellett a gazdaságos termesztés minőséggel és hozammal összefüggő elemzésének, az ésszerűségen alapuló termesztés technológiai változatok felvázolásának is teret szenteltek.

A táplánszentkereszti bemutatón, Falusi Jánossal készült interjú, Új Mezőgazdasági Magazin, 2015. június 7-i műsora >>>

A szegedi bemutatóval kapcsolatos cikkek, híradások

A szegedi elégedetlenek /Magyar Mezőgazdaság, 2015. június10./

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/jobb_buzatermes_igerkezik_a_tavalyinal/2432071/

http://www.agroinform.com/program_szantofold/gabona-22820

http://agroforum.hu/hirek/csucsra-jaratott-fajtabemutatok-beszamolo-kepekkel

Szilágyi László ügyvezető igazgató szegedi bevezetőjében köszöntötte az ország minden részéből, valamint a határainkon túlról érkezett érdeklődő gazdálkodókat, gazdákat. Név szerint is üdvözölte a rendezvényen megjelent B. Nagy László országgyűlési képviselőt és az előadóként is megnyilatkozó Dr. Potori Norbertet, az AKI Agrár- és Vidékpolitikai Igazgatóságának vezetőjét. Az AKI szakembere a terménypiaci aktualitások és folyamatok adatokkal alátámasztott közreadásával a vertikum piaci oldaláról adott értékes információkat.

Dr. Beke Béla búzanemesítő a hozam és minőség összefüggésében elemezte a szegedi biológiai alapok fejlesztésének állomásait és jövőbe
mutató eredményeit. Dr. Petróczi István "Az intenzitás kérdőjelei búzatermesztésünkben" című előadásában a környezetünket kímélő és egyben a jövedelmező termesztéssel kecsegtető technikai elemek ésszerű összhangjára hívta fel a figyelmet. Virágné Pintér Gabriella a Gabonakutató hibridrepce újdonságaival ismertette meg a megjelenteket. Dr. Cseuz László a kalászosok szántóföldi bemutatóján a parcellák mellett elhaladva sorra elmondta az ott felvonultatott fajtákról mindazt, amit tudni érdemes. 

A szántóföldi növénytermesztés jelentős hányadát elfoglaló kalászosok, s különösen a kenyérbúza szerepe hazánkban meghatározó. A gazdálkodók számára a legfontosabb: nagy termés, jó minőség, kedvező felvásárlási árak, összességében nyereséges gazdálkodás, melynek lényeges eleme a fajta. A jól bevált és közkedvelt búzáink mellett több új, kevésbé ismert fajtánkat is megismerhetik, így a reményteljesnek tűnő, kiváló termőképességű, középérésű GK Szilárdot,a jó minőségű GK Pilist, GK Futárt, GK Köröst és GK Berényt, valamint az ősszel minősített, prémium kategóriába sorolható GK Ígéretet.Újdonságaink még a nagy termőképességű GK Maros őszi tritikálénk és a szintén bevezetés alatt álló, kiemelkedő hozamokra képes GK Toma tavaszi árpánk.Idén debütálnak és kerülnek forgalomba az első hibrid repcéink is, nevezetesen a GK Csenge és a GK Réka.