KITÜNTETÉSEK AZ OKTÓBER 23-I ÜNNEP ALKALMÁBÓL

Az 1956-os Forradalom és Szabadságharc Emléknapja alkalmából a Földművelésügyi Minisztériumban rendezett ünnepségen Dr. Fazekas Sándor kitüntetéseket adott át. A Gabonakutató munkatársai közül ketten részesültek elismerésben.

2okt23d.JPG

Kitüntetettjeink

A miniszter Életfa Emlékplakett Bronz fokozata kitüntetést adományozott többek között  Farkas Ferencnének, a Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft. nyugdíjazott számviteli ügyintézőjének, két évtizedes kiemelkedő számviteli munkájáért, könyvelési, nyilvántartási tevékenységéért.

Jánosi Józsefné mezőgazdasági munkás Miniszteri Elismerő Oklevél kitüntetésben részesült a kukoricanemesítést segítő négy évtizedes tevékenységéért, valamint a vetőmag előállításban végzett kiváló technikusi munkájáért.

2okt23b.jpg

2okt23c.jpg

Az emléknapról készült video itt megtekinthető >>>

Az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire emlékezve

A magyarság nemzettudatát évszázadok szabadságküzdelmei formálták a Kárpát-medencében. Forradalmak, szabadságharcok kovácsolták azokat a nemzetállami kereteket, amelyek ma is megtartanak minket – mondta Fazekas Sándor az 1956-os forradalom és szabadságharc 61. évfordulója tiszteletére rendezett minisztériumi ünnepségen.

2okt23a.jpg

1956 volt az az év, amikor Magyarország be tudott avatkozni a politika fősodrába, amikor szüleink, nagyszüleink generációja egy példátlan zsarnoksággal, egy világhatalommal szemben is vállalta a forradalmat, a fegyveres harcot – fogalmazott a földművelésügyi miniszter. Hangsúlyozta: az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékezéskor azt is kutatjuk, honnan van a magyarságban az a hihetetlen ragaszkodás a szabadsághoz, a függetlenséghez, a nemzeti önrendelkezéshez, amely azokban a legendás napokban is testet öltött. Amely nyomon követhető a középkortól, a függetlenségi mozgalmakon és 1848-on át napjainkig. 1956 is ezt a sort erősíti.  Ma is ezen alapul nemzettudatunk. 1956 meghatározó erejű példa arra, hogy ez a nemzettudat eleven, nem tudták eltiporni, elpusztítani - hangoztatta Fazekas Sándor.

A miniszter az ünnep jelentőségével kapcsolatban azt mondta: ilyenkor visszatekintünk, egyfajta mérleget vonunk és a magyarság számára ez a mostani pillanat is ilyen. Létünk alapja a nemzeti függetlenség és a szabadság iránti vágy, az, hogy önként dönthessünk saját sorsunkról. Most is sorskérdésekről kell állást foglalnunk – hangsúlyozta. Véleménye szerint a magyarság nem tud fönnmaradni, csak akkor, ha szilárd állami keretek között él, ha saját nemzeti állami kereteit tudja építeni és egy olyan közösséget tud összefogni, amely több országban szétszórva él, de azonos értékrend mentén gondolkodik, éli mindennapjait és ünnepli jeles évfordulóit.

(FM Sajtóiroda)