KITÜNTETÉSEK - MÁRCIUS 15-E ALKALMÁBÓL

   A Földművelésügyi Minisztérium kitüntetési ünnepségén, 2016. március 16-án a minisztérium Darányi Ignác Termében Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc Évfordulója alkalmából kitüntetéseket adott át.

z1kovacszs726c406.jpg 

   Ebből az alkalomból Újhelyi Imre Díjat adományozott Kovács Zsuzsannának, a Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft. lisztminőségi laboratóriuma helyettes vezetőjének, a gyógy-élelmiszerek fejlesztése, különösen a gluténmentes, fehérjeszegény és diabetikus termékek kialakítását szolgáló két évtizedes munkája elismeréseként.

 z01vargajne726c406.jpg
   A miniszter Életfa Emlékplakett Bronz Fokozata kitüntetést adott át Varga Józsefnének, a Gabonakutató nyugalmazott nemesítő asszisztensének, a búza, repce, vöröshere és köles nemesítését szolgáló, három évtizedes növényfelelősi munkája elismeréseként. Az Életfa Emlékplakett azoknak a legkiválóbb szakembereknek adományozható, akik kerek születésnapot ünnepelnek. A bronz életfa a „legfiatalabbakat”, a 70 éveseket illeti meg.

z01juraya726c406.jpg

   Juray Antal, a Gabonakutató Szeged-Öthalmi Telepe telepvezetője Miniszteri Elismerő Oklevelet vett át Fazekas Sándortól a növénytermesztési kutatásban és búzanemesítésben végzett négy és fél évtizedes eredményes munkájáért, nyugállományba vonulása alkalmából.

unnepseg.JPG

Büszkén tekintünk a szabadságharc hőseire

   Ismét példát keresünk 1848 világraszóló magyar tündöklésében – kezdte ünnepi beszédét Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az agrártárca kitüntetési ünnepségén.
   Az emlékezés sokféle lehet, amint nemzetünknek ebből a dicső korszakából is sok példát tudunk kiemelni. Van, aki a heves és igazságszomjas Petőfire tekint, van, akinek a harcos és hajthatatlan Kossuth a példa, és van, aki a mindig kimért Széchenyi lenyűgöző bölcsességét és előrelátását emeli ki. De ezernyi példát találhatunk családi történeteinket vagy szülőhelyünk, szűkebb pátriánk akkori hőseit kutatva. Több tízezren áldoztak ugyanis a haza oltárán 1848-49 felemelő és drámai napjaiban – fogalmazott Fazekas Sándor.
   A miniszter emlékeztetett: bárki példájára is tekintsünk, egyben biztosak lehetünk, azokban a napokban volt egység és volt közös akarat. És az is biztos, hogy ez az egység a független és szabad Magyarország kívánalmán alapult. Fazekas Sándor kifejtette: a magyar nép akkor írta be magát igazán a történelembe, amikor veszélyben látta függetlenségét, amikor az elnyomás ellen és a szabadságért kellett harcolnia. Nekünk ezért a függetlenség hangsúlyozása nem puszta szólam, hanem eleink áldozatát jelenti, akik azért küzdöttek, hogy a magyar a maga ura legyen, hogy ne szóljon bele senki országa belügyeibe és főleg ne veszélyeztesse senki a saját és gyermekeik jövőjét.
   A miniszter hangsúlyozta: felelősök vagyunk azokért az értékekért, amiket nemzedékek sora elért és kiharcolt számunkra. Fazekas Sándor zárásul megjegyezte: büszkén tekintünk a szabadságharc hőseire.
(FM Sajtóiroda)