KÖZÉPPONTBAN A KALÁSZOS ÉS A REPCE

A Gabonakutató 2018-ban is sikeres kalászos és repce szántóföldi bemutatókat könyvelhet el. Május 31-én Táplánszentkereszten, június 7-én pedig Hódmezővásárhely-Batidán, a Hódagro Zrt.-nél, velük közösen rendeztük nagybemutatóinkat. 

A regisztráció alatt a saját fajtáinkból készített süteményeket kóstolhatták az érkezettek. A tritikáléból és színes búzákból készített termékek ajánlásul szolgálnak e növényfajok hasznosítási lehetőségeire az egészséges táplálkozásban.

Elsőként Dr. Szarka Béla, a Gabonakutató ügyvezető igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket. A házigazda Hódagro Zrt. elnök-vezérigazgatójának szakmailag inspiráló munkásságát kiemelve megemlítette, hogy 2017-ben a növénytermesztési kategóriában az Év Agrárembere díjat Szabó Lajos nem véletlenül nyerte el. 

Ezután Szabó Lajos mondta el köszöntőjét.  Ebben jelezte, hogy egy közös, innovatív technológiák kutatására, fejlesztésére és alkalmazására a közelmúltban alakult öttagú konzorcium is közrejátszott a bemutató létrejöttéhez. Az utóbbi években bebizonyosodott, hogy e gazdaság területén a jelenlegi feltételek között nem éri meg minőségi búzát termeszteni. Mint állattenyésztéssel is komolyan foglalkozó cég növénytermesztésében arra törekszik, hogy egységnyi területről minél nagyobb tápértéket takarítson be. E gondolat és a változó körülményekre reagáló szegedi nemesítés e térem ma már gyakorlati eredményekkel is szolgál. A magas fehérje és rosttartalmú tritikále fajták takarmányozási kísérletei kedvező eredményeket mutatnak mind a szarvasmarha-, mind a baromfitenyésztésben.

Pótsa Zsófia, a Gabonaszövetség főtitkárának előadása a hazai búzatermesztést elemezte. Elmondta, hogy a búza vetésterülete az utóbbi években folyamatosan csökkent, tavaly már egymillió hektár alatt volt. A csökkenés oka lehet a termesztés jövedelmezőségének csekély volta, ugyanis támogatás nélkül a búza termesztése a legtöbb gazdaságban veszteséges lenne. A termés az elmúlt hat évben mindig megközelítette az 5 millió tonnát, idén – bár hivatalos becslés még nem készült – várhatóan 4,8 millió tonna körül alakul. Megemlítette, hogy a búza és az árpa vetésterülete folyamatosan csökkent, előtérbe került a napraforgó és a repce.

Virágné Pintér Gabriella, a Gabonakutató kereskedelmi igazgatója őszi vetésű kalászosaink aktuális kínálatáról és újdonságairól számolt be prezentációjában. Szintén megemlítette, hogy gazdaságossági okok miatt a rendszerváltás óta napjainkig jelentősen csökkent a búza és árpa vetésterülete, helyette az olajos növények kerültek előnyösebb pozícióba. A köztermesztés 5,5 tonna körüli termésátlagát már három évtizede nem tudjuk felülmúlni, és az évenkénti termésingadozás is jelentős. Fajtáinkkal ehhez a környezethez, a jövedelmezőség korlátaihoz kell idomulnia. Nemesítésünk mára a kalászos fajok és fajták sokszínűségével jelenik meg a piacon, az érésidő, az alkalmazkodóképesség, valamint a minőség és mennyiség kritériumai alapján is. A GK Arató, a GK Bagó, a GK Szilárd, a GK Bakony, a GK Csillag, a GK Körös, a GK Békés, a GK Ígéret, a GK Futár, a GK Pilis, a GK Berény búzafajtáink egyaránt jó választás lehet a termelő számára.  Az őszi kalászosok választéka a GK Fehér révén a tönkölybúzával is gyarapodott. Az őszi zab idei újdonsága a GK Arany fajtánk. 

A szegedi repcefajtákról és azok termesztési tapasztalatairól Bácsi János területi képviselő számolt be.

A szántóföldi bemutatón Dr. Cseuz László főosztályvezető foglalta össze mindazt, amit az elvetett kalászos fajtasorról tudni érdemes. Az őszi káposztarepce esetében mindezt Székely Réka területi képviselő osztotta meg az érdeklődőkkel.

Az ugyanitt megtekintett GK - YARA – BASF közös technológiai kísérlet pedig jól példázta: a jó minőségű, fémzárolt vetőmag és a termőhelyre adaptált korszerű agrotechnika kiemelkedő minőségű, nagytömegű termést hoz.

 

A VAOL cikke a táplánszentkereszti bemutatónkról >>>

Galériánk képei a táplánszentkereszti bemutatóról >>>

Galériánk képei a batidai bemutatóról >>>

Az AgrárUnió cikke a batidai bemutatónkról >>>

A Magyar Mezőgazdaság cikke a batidai bemutatónkról >>>

Az Agrárágazat cikke a batidai bemutatónkról>>>