KUKORICA, SZÓJA ÉS CIROK BEMUTATÓ

12.jpg

Évek óta hagyomány, hogy a Gabonakutató szeptember első napjaiban tartja meg fajtabemutatóval egybekötött Országos kukorica, szója és takarmánycirok szakmai napját. Az idei rendezvény szeptember 5-én, kedden a kiszombori Dénes majorban lett megtartva.

Az Új Mezőgazdasági Magazin szept. 10-i adása a kukorica és szója bemutatóról itt tekinthető meg

A Makói Városi Televízió videója a fajtabemutatóról itt tekinthető meg

A Délmagyarország beszámolója a szakmai napról itt olvasható

Az Agrofórum Online képes beszámolója az eseményről itt tekinthető meg

Az Új Mezőgazdasági Magazin képgalériája itt tekinthető meg

AZ Agrárágazat szaklap képgalériája itt tekinthető meg


34.jpg

A témára hangolódás már a gyülekezés és regisztráció idején megtörténhetett, ugyanis a Lisztminőség és Élelmiszerfejlesztési Osztály munkatársai kukorica, cirok és szója felhasználásával készített sütemények bemutatójával és kóstolójával várták az érkezőket.
   A résztvevők többsége a Dél-alföldi régióból érkezett, de az ország többi részéből is akadtak érdeklődők. A Gabonakutató külföldi partnerei is képviseltették magukat, egy ukrán - moldáv küldöttség is erre a napra időzítette látogatását. Emellett Szlovákiából, Szlovéniából, Romániából, Szerbiából, de még Németországból is jöttek partnerek.

56.jpg
A rövid megnyitót tartó Dr. Szarka Béla ügyvezető igazgató, néhány héttel a kinevezését követően ezen a nyilvános eseményen mutatkozhatott be a mezőgazdasági termelők, gazdálkodók itt megjelent körének.
   Dr. Gyuricza Csaba a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ mb. főigazgatója köszöntőjében kiemelte, hogy a magyar mezőgazdaság számára a versenyképes hazai fajták kinemesítése éppoly fontos, mint a megfelelő technológiai háttér biztosítása. Szakmai meggyőződése, hogy a versenyképességünkön csak úgy tudunk javítani, ha a nemesítés során azokat az adottságokat vesszük figyelembe, amelyek itt a Kárpát-medencében bennünket jellemeznek. Ezekből olyan irányok, feladatok és célok erednek, melyeket nekünk kell teljesíteni. Senki nem fogja ezt helyettünk elvégezni
   A szakmai előadások sorát Dr. Szél Sándor főosztályvezető kezdte a kukorica és cirok GK hibridek nemesítésének aktuális kérdéseivel és eredményeivel, az adott fajták termesztési sajátosságainak és erényeinek bemutatásával. Garamszegi Tibor területi képviselő azokat az erőfeszítéseket, innovációkat szedte csokorba, melyeket a Gabonakutató a minőségi szójatermesztés érdekében az utóbbi időben kifejtett. Virágné Pintér Gabriella kereskedelmi osztályvezető az őszi vetések apropóján a szegedi kalászosok ajánlatát vázolta fel.


78.jpg

90.jpg

A szántóföldi fajtabemutatót - melyen napraforgó is szerepelt - Dr. Nagy Zoltán, Bácsi János, Csatordai Lajos, Nagyné Solymosi Mária és Virágné Pintér Gabriella vezették le.