MESTERHÁZY ÁKOS GÁBOR DÉNES-DÍJAS

Ez évben immár 27. alkalommal adták át a NOVOFER Alapítvány által 1989-ben létrehozott Gábor Dénes-díjat, amely a civil szféra egyik legnevesebb műszaki alkotói elismerése ma Magyarországon, és napjainkig 203-an részesültek ebben az elismerésben. Az idei, december 17-én, az Országházban megtartott díjkiosztó ünnepségen tizenegy tudós, kutató, fejlesztő, feltaláló és oktató vehetett át kimagasló teljesítményéért Gábor Dénes-díjat.

A Kuratórium döntése alapján Gábor Dénes Életmű Díjban részesül Dr. Mesterházy Ákos agrármérnök, a Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft. (Szeged) kutató-professzora és tudományos tanácsadója, a  hazai növénynemesítés, ezen belül a rezisztencia nemesítés valamint a mikotoxin kutatás során elért és nemzetközi szinten is elismert, több mint négy évtizeden átívelő munkásságáért, a növénykórtani és a növénygenetikai kutatási eredményei gyakorlatba való átültetéséért; a növényvédelem szempontjából kiemelkedően fontos permetezési technológiák kialakításáért, mellyel jelentősen csökkenthető a hazai és általában európa népessége élelmezése szempontjából meghatározó jelentőségű búza termés mikotoxin szennyezettsége.

ma-eletmu2.jpg

Az 1945-ben született Dr. Mesterházy Akos munkásságának gerincét a gabonafélék betegségellenállóság kutatásának szentelte, ezen belül a toxintermelő gombabetegségek álltak a kutatás középpontjában már 1970 óta. 1972-től a Gabonakutató munkatársa. Számos új felismerésre jutott, tisztázta, hogy a toxinprobléma elsősorban rezisztenciaprobléma, ezért alapvető a növénynemesítés illetősége. Kiváló ellenállóságú búzatörzseket állított elő, és ma már számos közepesen ellenálló szegedi fajta van a köztermesztésben a korábbinál lényegesen kisebb toxin kockázattal. A szegedi kutatóintézet ma a világ egyik vezető laboratóriuma. Nemcsak nemesítési, de toxikológiai, analitikai és élelmiszerbiztonság területén is úttörő munkát végzett.