MILLENNIUMI DÍJ A GABONAKUTATÓNAK

mill-dij-web1.jpg

A szellemi tulajdon világnapja budapesti ünnepségén, április 26-án, a Nemzetgazdasági Minisztérium dísztermében került sor a 2017. évi Millenniumi Díjak átadására. A díjat a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala – alapításkori nevén a Magyar Szabadalmi Hivatal – elnöke alapította a magyar millennium évében a szellemi tulajdon védelmében fontos szerepet játszó intézmények elismerésére.
   A világnap alkalmából köszöntőt mondott Hornung Ágnes pénzügyekért felelős államtitkár, Łuszcz Viktor, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke és Simon Attila, a korábban Millenniumi Díjjal kitüntetett Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója.

mill-dij-web2.jpg

   A hosszú évtizedeken át az értékes hagyományokra és a legmodernebb ismeretekre építve kiemelkedően eredményes növénynemesítői, a legkiválóbb minőséget és hozamot garantáló tevékenységet végző szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. a négy kitüntetett egyikeként vehette át a rangos elismerést.
Az erre az alkalomra készült és itt bemutatott kisfilmek a díjazott szellemi műhelyek mindennapjaiba engedtek bepillantást az esemény résztvevőinek. A Gabonakutatóról „közhírré tétetett”, hogy a száz éves jubileumához közeledő társaság az összes meghatározó szántóföldi növényfajjal foglalkozik, s minden fajban vannak szabadalmaztatott növényfajtái is. A védettségnek ezt a formájával már a nyolcvanas években is élt az intézet, a GK Kincső őszi búza fajta volt a kezdet.
   Minden nemesítési program legfontosabb eredménye az új fajta előállítása. A genetikai fejlődés nyomán folyamatosan megújul a köztermesztést meghatározó fajtakör. Napjainkban a nemzeti fajtalistán 130 szegedi fajta szerepel, ebből közel ötven fajtaoltalmi védettséget élvez. A Gabonakutató emellett ipari szabadalmakkal és védjegyekkel is rendelkezik, megbecsülve és értékelve szellemi termékeit.

A  díjakról és díjazottakról készült tudósítás a Novum TV május 28-i adásában (16 perc 20 másodperctől)

A teremtő gondolatról, a Hatoscsatorna Tea Glóriával műsorában: Vendég dr. Bóna Lajos

Kisfilm: A Gabonakutató, mint szellemi műhely>>>

A Magyar Hírlap cikke az eseményről: http://magyarhirlap.hu/cikk/86334/Atadtak_a_Millenniumi_dijakat

Tisztelgés az emberi tudás és képzelőerő, a kreativitás előtt

Az ENSZ genfi székhelyű Szellemi Tulajdon Világszervezete 2000. évi közgyűlésén döntött arról, hogy április 26-át a világ társadalmi fejlődéséhez és haladásához meghatározó módon hozzájáruló műszaki alkotók és művészek munkásságának és eredményei védelmének szentelt világnappá nyilvánítja, amely tisztelgés az emberi tudás és képzelőerő, a kreativitás előtt.
   Az azóta eltelt években a világ iparjogvédelmi és szerzői jogi intézményei –  csakúgy, mint a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala változatos programokkal, rendezvényekkel, akciókkal és kezdeményezésekkel valósították meg a közösen vállalt célkitűzést: az alkotóerő reflektorfénybe állítását, a szellemi tulajdon oltalma népszerűsítését és fáradságos művelésének társadalmi figyelemmel való elismerését, kezdetektől célul tűzve az ars és a techné összekapcsolását a magyar művészeti és technológiai kultúra örökségének ápolásában, közvetítésében és védelmében jeleskedő intézmények előtti tisztelgéssel –  az ugyancsak 2000-ben alapított Millenniumi Díjával.
   Az emberi alkotó tevékenység egyaránt hajtóereje a haladásnak a tudományban, az üzleti életben, a technológiában és a művészetekben – azaz az ember minden emberi törekvésében. E korlátlan erőforrás felismerése, fejlesztése és gazdasági tőkeként való hasznosítása kulcsfontosságú korunk világában ahhoz, hogy javíthassunk az emberi élet minőségén. 

A Millenniumi Díj további kitüntetettjei

  • Az értékteremtést, tudásmegosztást, közösségépítést, a fenntartható és tudatos életformát, a társadalmi felelősség-vállalás kérdéseit zászlajára tűző, kiállítások, virtuális és grafikai munkák megvalósítását magas szinten űző Cellux Csoport – Design Stúdió, Elméleti labor, Közösségi Műhely.
  • A legmodernebb technológiai színvonalú kiszolgáló infrastruktúra által kivételes energia-hatékonysággal, a kutatás és innováció dinamikusan változó igényeit környezetbarát módon folyamatosan és hatékonyan támogató MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont – Wigner Adatközpont.
  • Az Európában is egyedülállóan több mint 175 éve működő, állandóan megújuló, a tudástársadalom megteremtésén munkálkodó, a tehetséggondozásban, a kultúraterjesztésben megkerülhetetlen szerepet játszó Tudományos Ismeretterjesztő Társulat.

Forrás:
https://www.sztnh.gov.hu/hu/hirek/sajtoszoba/sajtokozlemenyeink-hireink/a-szellemi-tulajdon-vilagnapja-es-a-millenniumi-dijak