Minőségi, ellenálló kalászosokat fejleszt a Gabonakutató

Szép számmal jelentek meg a Vas és Zala vármegyei gazdák a Gabonakutató Nonprofit Kft. táplánszentkereszti növénynemesítő állomásán megrendezett fajtabemutatón, ahol a szakmai előadásokat követően összesen 30-féle kalászos növényt – többségében őszi- illetve tavaszi búzát, tritikálét, árpát és zabot mutattak be a Társaság nemesítői.

A magyar termelők körében méltán népszerű gabonafajtákat – 15 kenyérbúzát, 3 tritikálét, 2 durumbúzafajtát, továbbá zab és árpa fajtákat – nézhettek végig az érdeklődők Táplánszentkereszten június 14-én.

6l5a2802v.jpg


Ellenálló újdonságok

A gazdák körében népszerű GK Csillag, GK AratóGK MagvetőGK Pilis mellett az újdonságokból sem volt hiány: az elmúlt évben kapott állami fajtaelismerést két új szegedi őszi búza, a GK Hortobágy és a GK Szatmár, de az új hatsoros árpát, a GK Foxyt is bemutattuk – tájékoztatott dr. Cseuz László, a Gabonakutató Nonprofit Kft. Búzanemesítési Osztály vezetője.

6l5a2681.jpg

Dr. Cseuz László - Gabonakutató Nonprofit Kft. Búzanemesítési Osztály vezető

– Büszkék vagyunk a két legújabb, a GK Hortobágy és a GK Szatmár fajtákra. Mindkettő különleges, mert nagyon jó a levélbetegségekkel szembeni ellenállóképességük. Különösen a GK Hortobágy mutat nagyon jó ellenállóságot, míg a GK Szatmárt egyedül a sárgarozsda ellen szükséges védeni. Ennek ellenére ez a későn érő, robosztus, nagy tömegű fajta járványos években is rekordtermést hozhat.

img-0189.jpg

 GK Hortobágy


img-0191.jpg

GK Szatmár

Az ország két végpontja

A szegedi központtal rendelkező Gabonakutató kísérleti hálózatának egyik legfontosabb eleme a táplánszentkereszti növénynemesítő állomás, hiszen egymástól merőben eltérő éghajlati és területi adottságokkal rendelkeznek: míg az Alföld melegebb, szárazabb, addig Vas vármegyét hűvösebb, csapadékosabb időjárás jellemzi. Így a Gabonakutató által nemesített szántóföldi növényeket eltérő környezeti hatások mellett tudják tesztelni a szakemberek. – Bízom benne, hogy az érdeklődők találtak olyan, számukra megfelelő növényfajtát, amellyel gazdálkodásuk sikeres lesz, ez a mai világban ugyanis nem egyszerű feladat – fogalmazott Süliné Faragó Erzsébet, a Gabonakutató Nonprofit Kft. kereskedelmi vezetője.

 img-3324.jpg

Süliné Faragó Erzsébet - Gabonakutató Nonprofit Kft. kereskedelmi vezető

Garamszegi Tibor - Gabonakutató Nonprofit Kft. területi képviselő

Piaci nehézségek

A gazdákra ráfér a biztatás, a fajtabemutatót ezért is kötötték össze tanácsadással, például a tápanyag-utánpótlás, a hozammaximalizálás, az elérhető támogatási rendszer témákban hangzottak el előadások.

A magas input árak (vetőmag, növényvédőszer, műtrágya), a súlyos piaci nehézségek, a rendkívül alacsony gabonaárak országszerte óriási terhet rónak a gazdákra.

– A Gabonakutató területi képviselői gárdájának az a feladata, hogy a termelők igényeinek megfelelő gabonafajtákat ajánljon, amelyet a gazda művelési területére vonatkozó földrajzi-éghajlati viszonyok, illetve a termelési technológiai lehetőségei határoznak meg. A magyar piacon sokféle búzafajta található, de abban csak egy tapasztalt szakértő adhat tanácsot, melyiket válassza a gazda. Aligha akad Magyarországon olyan cég, aki ennyiféle fajjal és fajtával rendelkezik – mondta el Garamszegi Tibor, a Gabonakutató Nonprofit Kft. területi képviselője, kiemelve, alternatívaként jó szívvel ajánlja a szárazságtűrő szegedi tritikálé fajtákat.

Rekord búzatermésre számítanak Vasban

Az előrejelzések szerint búzából idén rekordtermés várható a világon, mindösszesen 789,8 millió tonnát jósolnak belőle, a nyomott árú felvásárlás ennek a következménye. De az is baj, hogy az Alföld környékén egyáltalán nincs kereslet rá, mert az ott raktározott ukrán gabona is lefelé nyomja a piacot, Vas vármegyébe kevesebb érkezett. A minőségi ellenőrzés egyébként itt is folyamatos – fogalmazott dr. Pusztavámi Márton, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vas vármegyei elnöke, aki szerint ígéretesek a Vas vármegyei búzaállományok, rekordhozam várható a környéken.

6l5a2527.jpg

Dr. Pusztavámi Márton - NAK Vas vármegyei elnök

A kamara is besegít

Az árpát tekintve már más a helyzet, tette hozzá, köszönhető ez a lehűlés következében kialakult úgynevezett "létrásság"-nak. Ez azt jelenti, hogy a kalászban sok szem nem termékenyült meg, ezért az őszi árpatermés aggasztja a helyi gazdákat.

A vármegyei kamara egyébként a fajtaválasztástól a betakarításig végigkíséri a termesztés útját, különös tekintettel az ezermagsúly kialakulásának időszakára, a szemtelítődésre. Ha ebben a rendkívül fontos időszakban sikerül a növény zöld felületét fenntartani, az érési folyamat elnyújtható, nagyobb hozam érhető el. Most erre hívják fel a gazdák figyelmét.

Az agrárium rendkívül nehéz helyzetben van, a megoldás a versenyképességben rejlik – utalt dr. Nagy István agrárminiszter júniusi 5-i, sárvári nyilatkozatára dr. Pusztavámi Márton, hangsúlyozva, a kamara célja is az, hogy növelje a gazdái versenyképességét.

img-0054.jpg

 img-0187.jpg