Olajos növények a Gabonakutató kínálatában

 

Szegedi szójafajta-választék

A szegedi szójanemesítés viszonylag rövid múltja ellenére gazdag fajtaválasztékot hozott létre, mellyel sokrétű termelői és felhasználói igényt ki tud elégíteni. Erre annál is inkább szükség van, mert a változó piaci-ökonómiai feltételek mellett a klímaváltozás okozta és a tápanyagellátás terén jelentkező kihívásokkal is szembesülnek a termelők, amelyekre nekünk, nemesítőknek kötelező feladat megfelelő genetikai alapokkal és agrotechnikai ajánlásokkal választ adni. A szegedi szójanemesítés tesztelési környezete, a dél-alföldi és nyugat-dunántúli állomásaink földrajzi elhelyezkedése nagyszerű lehetőséget teremtett bőtermő, alkalmazkodóképes, változatos érésidejű fajták kifejlesztésére.

A Gabonakutató Kft. kínálatában a legtöbb éréscsoporthoz, hasznosítási célhoz, termelési intenzitáshoz találunk megfelelő szójafajtát. A nemesítési munkával párhuzamosan saját kezelésű kisparcellás, gazdálkodó partnerek bevonásával pedig félüzemi és üzemi agrotechnikai kísérletekben teszteljük az egyes fajtákra ajánlható optimális termesztési technológiákat.

Legrövidebb tenyészidejű szójafajtánk a Suedina. Ha ragaszkodunk a kompromisszumok és deszikkálás nélküli korai betakarításhoz, akkor a Suedina jelent megoldást. Június közepéig elvetve akár másodvetésre is tudjuk ajánlani. Rendkívül magas, 220–240 gramm ezerszemtömegét stabilan tartja. Tapasztalataink szerint gabonasortávra vetve ad optimális hozamot. A korai fajták, mint az Aires is, még az ország északi termőterületein is jó előveteménye lehet az őszi kalászosoknak, szeptemberben garantáltan beérik. Kiváló állóképességű, magas hozamú és fehérjetartalmú szója. Alacsony tripszin-inhibitor tartalma direkt takarmányozáshoz biztosít lehetőséget, így bátran ajánljuk azoknak a termelőknek, akik „házon belül” szeretnék a fehérjetakarmányozást megoldani.

Szintén közvetlenül etethető a középérésű Bahia termése. Ezt a folytonnövő fajtát intenzív termesztésre is javasoljuk, rendkívül jó alkalmazkodóképessége miatt az ország egész területére. A Pannónia Kincse nem csak hazánkban, de Olaszországban, Szlovéniában, Horvátországban és Romániában is méltán népszerű fajta. Bőtermő, igen stabil, aszályban is kiemelkedően teljesít. Kiválóan kompenzál, bátran vethető kukorica sortávra is. Sárga köldökszíne, kiváló gyomelnyomó képes- sége és betegség-ellenállósága kedveltté teszi a biotermesztők körében is, magas olaj- és fehérjetartalma pedig humán célú felhasználását támogatja.

Legújabb szójafajtánk a GK Mátka. Tenyészideje hosszabb, termesztését inkább az ország déli területeire ajánljuk. Igen nagy, 200 g feletti és stabil magméretű, fehérjetartalma kiemelkedően magas, 40–42%. Sárga köldökszíne étkezési célra is alkalmassá teszi. Növényenként rendkívül sok, akár 400 hüvelyt nevel, alacsony tőszámmal, 350–400 ezer/ha, is igen magas hozamra képes. A tavalyihoz hasonló aszályos évjáratban is megbízhatóan teljesít.

A megfelelő fajtaválasztás nagyban hozzájárul a szójatermesztés sikerességéhez, ugyanakkor a jól megválasztott agrotechnika legalább ekkora szereppel bír. A tőszám/sortáv megválasztása, az öntözővíz időzítése és dozírozása, a talajvizsgálat alapján készített tápanyagterv, a gyomirtási technológiák alkalmazása, az oltóanyag és annak felhasználási módja mind-mind rendkívül nagy hatással vannak a termesztés eredményességére és költséghatékonyságára. A Gabonakutató kollégái a fajtaválasztásban és termesztéstechnológiai kérdésekben is szívesen állnak az érdeklődők rendelkezésére.

Szójafajtáink vetőmag-előállítását zárt termelési rendszerben, szigorú ellenőrzés mellett végezzük. Kizárólag készre oltott és gombaölő szerrel kezelt vetőmagot hozunk forgalomba. Az oltóanyagipar újdonságait is folyamatosan teszteljük és a legjobb ár/hatékonyság arányú készítményeket alkalmazzuk a vetőmagüzemi felhasználás során.

 

Szegedi napraforgóhibridek

A Gabonakutató napraforgó-kínálatában kiemelkedő szereppel bír a GK Milia CL korai olajnapraforgó. Stabil, magas termőképességű hibrid, átlagos termesztési feltételek mellett 4,5–5,0 t/ha termésével felveszi a versenyt a külföldi csúcshibridekkel, magas intenzív környezetben 7,6 t/ha-t (Románia, 2020), kivételes aszályban 3,1 t/ha-t (Kiszombor, 2022) mértünk. A GK Milia CL-t igen magas olajtartalma49–52% – kiemeli a hazai hibridválasztékból. Rezisztens a peronoszpóra patotípusok mindegyikével szemben. Intenzív kezdeti fejlődésének és szárazságtűrésének köszönhetően az ország bármely termesztési körzetére bátran ajánljuk. A GK Milia CL előállítása a tavalyi igen aszályos évjárat mellett is folyamatos, kiváló minőségű vetőmaggal állunk a termelők rendelkezésére. Vetőmag-előállításunkat jelentősen szeretnénk bővíteni, ehhez keresünk vetőmag-előállítási tapasztalattal és izolációs feltételeknek megfelelő területen gazdálkodó partnereket.

GK Milia HOCL néven a közelmúltban kapott állami elismerést új, magas olajsavas hibridünk. Vetőmagja kereskedelmi menynyiségben 2024 tavaszától lesz elérhető. Napraforgó-nemesítési programunkban szulfonil-karbamid-toleráns (SU) hibrid és mindkét szülővonalon saját nemesítésű hibrid előállítása is reális cél, utóbbit idén be is jelentettük állami kísérletekbe.

 

GK olajlenfajták

A hazai lentermesztésnek új lendületet adott a különleges beltartalmi értékében rejlő lehetőségek kiaknázása a takarmányozás, a humán táplálkozás és egészségmegőrzés terén egyaránt. A hazai olajlen vetőmag-előállítás döntően a Gabonakutató Nonprofit Kft.-nél nemesített fajtákon alapul. Szuperkorai fajtánk, a Zoltán ökológiai gazdálkodásra is alkalmas. Gyors kezdeti fejlődésű, kiváló szárszilárdság jellemzi, bátran sűríthető. A GK Helga aszályos években is stabilan termést ad, intenzív típusú, középkorai len, a Zoltánhoz hasonlóan olaja étkezési célra is alkalmas. Régebbi olajlenfajtánk, a középérésű Nikol bőtermő, kiemelkedően gazdag alfa-linolénsavban

Mindhárom szegedi olajlenfajta kiemelkedik szárazságtűrésben: a 2022. évi rendkívüli aszályban – tenyészidőszakban 85–95 mm csapadék mellett (!) – hektáronként 1,3–1,8 t nyerstermést takarítottunk be a makói és kiszombori öntözetlen vetőmag-előállító táblákon.

 

Fónad Péter

Olajnövények Nemesítési Csoport csoportvezetőgk-agronaplo-4.jpg