Országos kalászos és repce bemutatóink

Idén a kialakult koronavírus okozta járványhelyzetre való tekintettel a hagyományostól eltérő módon kerültek megrendezésre kalászos, illetve repce bemutatóink. Idén először, június első hetétől online fajtabemutatót tettünk közzé videosorozat formájában, amely honlapunkon és facebook oldalunk idővonalán tekinthetnek meg mindazok, akik kíváncsiak idei kenyérbúza, durumbúza, tönkölybúza, tritikálé, árpa, zab és repce fajtáinkra.

A későbbiekben a járványügyi intézkedések enyhítése lehetővé tette a 2020-as rendhagyó kalászos fajtabemutatónk megrendezését a táplánszentkereszti Növénynemesítő Állomásunkon. Június 18-19-én több, kiscsoportos bemutatót tartottunk, melyen területi képviselőink, köztük Garamszegi Tibor eladásában hallhatták idei kalászos és repce kínálatunkat a résztvevők.

556.JPG 480.JPG

Ezt követően a Hódagro Mezőgazdasági Zrt.-vel közösen rendeztük meg a területbejárással egybekötött Kalászos Gabona Szakember találkozónkat június 23-24-25-én a Hódmezővásárhely melletti Batidán, a Hódagro Zrt. Pihenőparkjában és szántóföldjén az országos járványügyi előírásokat betartásával. A találkozóra a szabadban került sor, több napra, illetve több kisebb csoportva osztva szét a résztvevőket.

A vendégeket tritikáléból és kékbúzából készült süteménykóstoló és bemutató várta, amely a cég által előállított vetőmagokból készültek a Szegedi Sütödék Kft., az Első Pesti Malom- és Sütőipari Zrt. és a Gabonakutató Lisztlabor munkatársainak közreműködésével.

5329.jpg 5386.jpg

Wágner József, a Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója nyitotta meg a rendezvényt és köszöntötte a vendégeket. Beszédében ismertette a terménypiacon elismert fajtáink széles palettáját, többek között a GK Csillagot, a GK Aratót, a GK Magvetőt és a GK Zetét is. Továbbá szó esett az új vetőmagüzem nyitásáról, melyre következő évben kerül sor.

Szabó Lajos a Hódagró Zrt. elnök-vezérigazgatója, házigazdaként üdvözölte a vendégeket. Beszédében hangsúlyozta, hogy a GINOP pályázat keretében már negyedik éve sikeres együttműködést tudhatnak maguk mögött a Gabonakutatóval. Továbbá taglalta az időjárási viszonyok alakulásának fontosságát a vetőmag előállításának szempontjából. 

Gyuricza Csaba, a NAIK főigazgatója előadásában hangsúlyozta, hogy a GK által előállított termékek tényleg minőségiek, legyen szó repcéről, kukoricáról, napraforgóról vagy búzáról. Továbbá beszélt az öntözéses technológia fejlesztésének fontosságáról.

Péterfy Csaba, a Gabonakutató kereskedelmi igazgatója előadásában részletesen ismertette a Gabonakutató kalászos kínálatát, melyik fajtának mik az előnyei. Valamint a célpiac meghatározásának fontosságát emelte ki, hiszen ez alapján érdemes mérlegelni a fajtaválasztást is. 

A szakmai előadásokat követően, a szántóföldi bemutatóra került sor, melynek keretében több csoportban Dr. Bóna Lajos innovációs tanácsadó és Dr. Cseuz László búzanemesítési főosztályvezető ismertette kalászos kínálatunkat.

3722.jpg 6184.jpg

4213.jpg 5474.jpg

Galériánk képei a tápláni bemutatónkról >>>

Galériánk képei a batidai bemutatónkról >>>

A Délmagyar cikke a batidai bemutatónkról>>>