SIKERES CIROK BEMUTATÓ BORDÁNYBAN

Sikeres volt a 2020. szeptember 10-én megrendezett megyei cirok vegyszeres gyomirtási bemutató és a Gabonakutató Nonprofit Kft. cirok fajtáinak homoki bemutatója Bordányban, a Kalmár tanya 1 hektár területén. A szakmai rendezvényen 60-70 fő vett részt: növényvédős szakemberek, a cégek területi képviselői, nemesítők és kutatók, valamint cirok vetőmag-előállító partnerek és termelők. A vegyszeres bemutatón való részvétel elismerésre került a VM névjegyzékben szereplő szaktanácsadók éves kötelező továbbképzésének részeként, ami tovább emelte a rendezvény színvonalát.

gk-cirok-homoki-fajtabemutato-17-09-20.jpg

A szántóföldi vegyszeres gyomirtási kísérlet és bemutató az SZTE Mezőgazdasági Kar, a Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Csongrád-Csanád Megyei Szervezete és a Gabonakutató Nonprofit Kft. együttműködésével valósult meg.  A „CIROK GYOMIRTÁSA” c. megyei rendezvényt a „Szolgálat a Növényvédelemért Alapítvány” támogatta, a vegyszereket pedig a növényvédős cégek biztosították a kísérlethez. A rendezvény moderátorai Kiss Ernő, a Növényorvosi Kamara elnöke és Dr. Palágyi Andrea, a GK ciroknemesítője voltak.

A kísérlet célja, olyan – elsősorban – alapkezelésben alkalmazható gyomirtó szer megtalálása volt, amely nem csökkenti a  cirok vetőmag csírázóképességét és a növényre sem toxikus hatású. Többéves kísérleti tapasztalatunk alapján az új Successor TX (eddig Successor T) az elvárásainknak megfelelő készítmény, melynek engedélyeztetése folyamatban van. A Successor TX alapkezelésben és növényállományban is használható gyomirtó, az egyszikű és kétszikű gyomok ellen is hatásos készítmény. A szer forgalmazója, az FMC-Agro Hungary Kft. nagyban hozzájárult a gyomirtó engedélyeztetésének megvalósításához. A gyomirtás fókuszában a parlagfű elleni védekezés állt, így a Successor TX + 15 féle hatóanyag-kombinációt teszteltünk kiváló eredménnyel. Bemutattuk a gyártó cégek: Sharda, Kwizda Agro, Sumi Agro, Syngenta, FMC-Agro gyomirtó készítményeinek hatékonyságát, a teljesség igénye nélkül. A cégek képviselői rövid előadást tartottak a legújabb termékeikről.

vegyszeres-gyomirtasi-kiserlet-bemutatoja-18-09-20.jpg

Az érdeklődők megtekinthették a homoki fajtabemutatót is, ahol a GK hibridek és fajtajelöltek kiválóan vizsgáztak, főként szárazságtűrésükből és a gyenge talajhoz való alkalmazkodóképességükből.

A Gabonakutató nevében szeretnénk köszönetet mondani az érdeklődőknek, valamint minden növényvédős cégnek, hogy hozzájárultak a cirok gyomirtásában végzett kutatásainkhoz.