SZEGEDI TRITIKÁLÉK SIKERE

Száz magyar találmányt és fejlesztést bemutató kiadvány jelent meg a Magyar Innovációs Szövetség szakmai támogatásával. A kiadvány fővédnöke Dr. Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, védnöke Lepsényi István, a Valor Hungariae Zrt. vezérigazgatója és Dr. Pakucs János, a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács tagja, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke.

 

szemes-maros-top100innov.png

 

A Magyar Innovációs Szövetség szerint ma is vannak olyan magyar találmányok és fejlesztések, amelyek a világ élvonalába tartoznak a mezőgazdaságtól egészen az űrkutatásig. Az idei évben ezen TOP 100 innováció közé került be a hazai piacot vezető GK Maros és GK Szemes „low input – high output" tritikále is. Ezek több értékes agronómiai tulajdonságot, hozzáadott értéket képviselnek, s az utóbbi években jelentősen hozzájárultak a hazai növénytermesztés és a magyar agrárium eredményességéhez. Gazdaságos termesztési tulajdonságaikkal szolgálják a növénytermesztőket és az állattartókat, s képesek a fenntartható növénytermelés magas színvonalú biológiai alapjaként szolgálni. Alkalmazkodó képességük, betegség-ellenállóságuk, a gabonaféléken belüli kimagasló szárazságstressz-toleranciájuk következtében gazdaságosan és környezetkímélő módon termeszthetők kedvezőtlen adottságú termőhelyeken is. Gyengébb talajokon termelve a hozamtöbbletük a búzához képest elérheti a 20–25 százalékot. Betegség-ellenálló képességüknek köszönhetően kevesebb növényvédelmet igényelnek, mint a búza. Nagyon jól tűrik a magas sótartalmú, valamint a savas vagy lúgos kémhatású talajokat, ökológiai termesztésre is kiválóan alkalmasak.
A kiadvány fővédnöke és védnöke szerint azok a vállalkozók, akikkel ennek a kiadványnak a lapjain találkozhatunk, már sikeresen megvalósították a saját ígéretes ötletüket. A 100 legérdekesebb magyar innováció példaként szolgál és inspirációt ad ahhoz, hogy a lehető legtöbben erre az útra lépjenek. A kiadványban szereplők, tehát a Gabonakutató szakember gárdája is tudásával, munkájával és elkötelezettségével nemcsak jelentős szerepet vállal a világ fejlődésében, de katalizátorként is szolgál Magyarország gazdaságában.