SZÓJA FAJTABEMUTATÓ A GABONAKUTATÓNÁL

A Gabonakutató Nonprofit Kft. és a Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület 2018. szeptember 11-én tartotta szója fajtabemutatóját Kiszomboron.

Az Egyesület hat állomásos Road Show-jának valamennyi helyszínén megtekinthették az érdeklődők a szegedi szója fajtákat. A több helyszínen történő bemutatás jelentősége az, hogy eltérő termőhelyi adottságok között figyelhetőek meg a fajták.

A kiszombori szántóföldi bemutató keretein belül 22 szója fajta került bemutatásra. Elhangzott, hogy az idei évben ideálisak voltak a körülmények Kiszomborban, amely főleg a szójáknak kedvezett. A Gabonakutató portfóliója növekedett, a bemutatott fajták között köszönthettük az igen korai (00) éréscsoportba tartozó Suedina-t, amelynek vetőmagja 2019-től már elérhető lesz. Az új fajta az északi területeken is garantáltan betakarítható, és a megkésett vetésekhez is jó választás. Kiemelkedően magas, 220-240 grammos ezerszemtömegű, koraisága ellenére 4 t/ha feletti termésátlagot hozhat. A korai fajták között szerepelt a Gabonakutató nagyon magas terméspotenciállal rendelkező Aires szójája, a középérésűek között pedig a kiváló alkalmazkodóképességű, intenzív technológiához ajánlott Bahia mellett az egyik legkedveltebb fajta, a Pannónia kincse is.

A szántóföldi bemutató után a makói Kelemen Házban folytatódott a szakmai nap. Virágné Pintér Gabriella, a Gabonakutató kereskedelmi igazgatója megnyitójában elmondta, hogy érdekes és speciális szójás éven vagyunk túl, a környéken akár 5 t/ha-os termések is várhatóak. A szója ára ugyan stabil, azonban mégsincs minden rendben a szójatermesztésben, mivel sokan döntenek úgy, hogy nem termesztik tovább ezt a növényfajt. A Gabonakutató célja, hogy a magyar szójatermesztés sikeres és eredményes legyen, minél többen illesszék vetésszerkezetükbe a növényt, ennek elősegítésére pedig a prémium kategóriás termékeken túl a fajtákhoz adaptált technológiát és folyamatos szaktanácsadást is biztosítunk.

A mezőgazdaság aktuális kérdéseiről Dr. Vásáry Miklós, az Agrárminisztérium EU agrárpolitikai referense tartott előadást. Szó volt az ágazat alakulásáról, működéséről, a mezőgazdasági termelés szerkezetéről, az agrártámogatásokról, valamint a KAP reformról is. Bányai Tibor, a Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület elnökhelyettese kiemelte, fontos céljuk, hogy minél több fehérjenövényben érdekelt felet be tudjanak vonni tagként az Egyesület működésébe, hiszen így szélesebb körű érdekérvényesítéshez juthatnak. Az Agrárminisztérium által is támogatott bemutató sorozat újítása, hogy az összes szója fajta beltartalmi laborvizsgálata meg fog történni, a 22 fajta összehasonlító eredménye a különböző termőtájak lehetőségéről is pontosabb képet fog nyújtani.

Nagy Edit


Fényképes galériánkat itt megtekintheti >>>