TAVASZI NÖVÉNY BEMUTATÓINK

 

Hagyományos kukorica, szója, napraforgó és takarmánycirok fajtabemutatóinkra idén szeptember 3-án került sor a kiszombori Dénes majorban és szeptember 10-én a táplánszentkereszti növénynemesítő kutatóállomásunkon.

Kiszomboron a vendégeket kukorica, cirok és szója felhasználásával készített sütemények kóstolója várta, melyek a Gabonakutató Lisztlaborjában frissen készültek.

 

bem-2.jpg

 

A GK ügyvezető igazgatója, Wágner József köszöntőjében kiemelte a magyar szójanemesítés és a cirok feltörekvő pozícióját az alapvető, meghatározó növények mellett. Komoly potenciál van a cirokban, a humánélelmezés egyik meghatározó pillére lehet, hiszen a szemes cirok gluténmentes, így a lisztérzékeny emberek is korlátlanul fogyaszthatják.

 

bem-1.jpg

 

A kukoricafajtáik ismertetése során dr. Nagy Zoltán elmondta, hogy a szuperkorai hibrideknek hazánkban elsősorban a másodvetésben van szerepük, illetve normál vetés esetén a korai betakaríthatóság miatt közkedveltek. A jól ismert TK175 méltó utódja lehet a GKT 1216, amely az elődjét 20%-kal felülmúló terméspotenciállal és kiváló vízleadásával lehet a szegedi szuperkorai hibridek vezéralakja. Sokszínű a GK hibridkínálata a felhasználás célja szerint: a szemes kukoricákhoz tartozik a Sarolta, GKT 372, GKT 376, GKT 384 hibridek, a silókukoricák közé a Szegedi 521-t és a GK Silostar-t, míg az élelmiszer-ipari felhasználásúak közé a Sarolta és a GKT 376 hibridek. Külön felhívta a figyelmet a gyomitószer rezisztens hibridjeikre: a KENÉZ DUO-ra és a GKT 3213 DUO-ra. Nagy Zoltán kiemelte: a Gabonakutató a jövőben a FAO 300-as éréscsoportra helyezi a hangsúlyt, ezek a hibridek jelenleg a NÉBIH kísérletekben másodévesek, a 2021-es idénytől lesznek elérhetőek a köztermesztés számára.

Dr. Palágyi Andrea nemesítő a szemescirok kapcsán kiemelte, a jövőben várhatóan növekszik a jelentősége a gluténmentes élelmiszerek előállításánál, amelyben a Gabonakutató a tervek szerint új piaci szereplőként lép színre. A Farmsugro 180, a GK Emese és az Alföldi 1 mellett a következő szezontól a GK Erzsébet-tel bővül a Gabonakutató szemescirok portfóliója. A silócirkot szilázsként főként szarvasmarhák és juhok téli tömegtakarmányozására használják. A Gabonakutató silócirok kínálatát a GK Erik, GK Balázs, Róna 1 és a GK Áron hibridek alkotják. A szemescirok, silócirok, szudánifű – az egyik legjobb szárazságtűrő-szántóföldi növénykultúra hazánkban.

 

bem-3.jpg

 

A Suedina, Aires, Bahia és Pannonia Kincse GK szója fajták közül a Bahia univerzális jellegét emelte ki Garamszegi Tibor, amely az eltérő évjáratokban más-más termesztési viszonyok közötti kiváló alkalmazkodóképességében mutatkozik meg. Elmondta továbbá, hogy a következő szezontól új szolgáltatás bevezetésére kerül sor a Gabonakutatónál: a térítés ellenében igénybe vehető SZÓJAKONTROLL szójatermesztés fejlesztési rendszerre, amely komplett termesztéstechnológiai ajánlást ad az előkészületektől a betakarításig a partnereknek.

Dr. Potori Norbert, a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet főosztályvezetője a jelenlegi piaci trendeket ismertette, mely során részletes betekintést adott, hogy milyen terménypiaci kilátásokra lehet számítani az elkövetkező időszakban.

 

bem-4.jpg

 

A Gabonakutató legújabb, 2018-ban minősített korai Clearfield® olajnapraforgó-fajtája a GK Milia CL. A NÉBIH 2017. évi kísérletei alapján 3,8 t/ha átlagterméssel minősítették. Termése több helyen meghaladta a 4,5-5,0 t/ha-t. A vizsgált napraforgóhibridek közül a legnagyobb olajtermést érte el. Az összes talajtípuson termeszthető fajta. Genetikailag ellenálló a peronoszpóra összes rasszával szemben. A GK Milia középmagas, könnyen betakarítható hibrid. Tányérállása kedvező, hátoldalán nem áll meg a víz, ami kedvezne a betegségeknek.

 

 

Hagyományos kukorica és szója szakmai napunkra idén szeptember 10-én került sor a táplánszentkereszti növénynemesítő kutatóállomásunkon

bem-5.jpg

 

 

Galériánk képei a kiszombori bemutatónkról >>>

Galériánk képei a táplánszentkereszti bemutatónkról >>>

 

Az Agronapló tudósítása a kiszombori bemutatóról >>>

A Délmagyar cikke a kiszombori bemutatóról >>>

Az Új Mezőgazdaság magazin beszámolója a kiszombori bemutatóról >>>

Az Agrárágazat tudósítása a kiszombori bemutatóról >>>