TAVASZI NÖVÉNYEINK BEMUTATÓI

Hagyományainkhoz híven az idén is megrendeztük az ország két tájegységén kukorica, szója, napraforgó és takarmánycirok bemutatóinkat. Országos rendezvényünket szeptember 4-én tartottuk a kiszombori Dénes majorban, nyugat-dunántúli szakmai napunkat pedig szeptember 11-én a táplánszentkereszti növénynemesítő kutatóállomásunkon. A bemutatóink találkozási pontokként is funkcionáltak, ahol egy-egy régió, illetve az egész ország termelői, valamint a területi képviselőink, nemesítőink beszélgethettek egymással, kérdéseket tehettek fel, közösen vitathatták meg az idei szezon történéseit.

A témára hangolódás már a kiszombori gyülekezés és regisztráció idején megtörténhetett, ugyanis a Gabonakutató Lisztlaborjában előállított kukorica, cirok és szója felhasználásával készített sütemények kóstolója várta az érkezőket. 

A rendezvényt Kiszomborban Dr. Szarka Béla, a Gabonakutató ügyvezető igazgatója, míg Táplánszentkereszten Virágné Pintér Gabriella kereskedelmi igazgató nyitotta meg. A köszöntőkben elhangzott, a Gabonakutató egy olyan új irányt követ, amelynek legfőbb üzenete a megújulás. A fő hangsúlyt a versenyképességre és a gazdálkodók teljes mértékű kiszolgálására helyezzük.

Az első szakmai előadást Dr. Nagy Zoltán főosztályvezető tartotta, aki a Gabonakutató kukorica és takarmánycirok hibridjeiről beszélt. Elmondta, hogy a kukorica az egyik legigényesebbnek tartott szántóföldi növény, így magas input ráfordítás szükséges termesztéséhez. A 2018-as csapadékos május-június jó évjáratot vetített előre, de az ezután jött aszály nem volt jó hatással az idei termésátlagokra. A betakarítás szintén az időjárás miatt húzódott el az idén, mivel két jégverés is sújtotta a kukoricatermesztők nagy részét. A főosztályvezető bemutatta minden igényt kielégítő kukorica portfóliónkat: a szuperkoraitól a késői tenyészidejű hibridekig, a különböző felhasználási irányoknak megfelelő, ellenálló, a változó feltételekhez alkalmazkodó hibrideket. A cirok hazánkban még kevésbé elterjedt növény, pedig sok jó tulajdonsággal rendelkezik. Az aszályt nagyon jól tűri, kiváló a megújuló- és regenerálódó-képessége, a gluténmentes táplálkozásban is felhasználható.

A szójára áttérve Garamszegi Tibor, a Gabonakutató területi képviselője vette át a szót. „Ökonómia és tápanyagellátás – a szójatermesztés finomhangolása” című előadása kezdetén felvetítette, hogy a zöldítésben történt változások miatt az idei évre kb. 15%-kal csökkent hazánkban a szója vetésterülete, holott még mindig nyereségesen lehet termeszteni ezt a növényfajt. 2017-ben, Taliándörögdön beállított GK szója kísérlet eredményein keresztül mutatta be, hogy a dupla gabona sortávot alkalmazva, több vetés előtt kijuttatott tápanyaggal a magasabb termésátlagon felül magasabb nyersfehérje-tartalom, valamint magasabb ezermagtömeg érhető el. Miben különbözik a Gabonakutató a többi fajtatulajdonostól? Mint fogalmazott, nem csak fajtát kínálunk, hanem kiváló minőségű prémium kategóriás terméket, a fajtákhoz adaptált technológiát és folyamatos szaktanácsadást a tenyészidőszak során. A fejlesztő és kereskedelmi tevékenységünkben is új utakat keresünk. Célunk, hogy a magyar szójatermesztés sikeres és eredményes legyen, minél többen illesszék a vetésszerkezetükbe a szóját.

A Gabonakutató kalászosaira, az újdonságokra a kiszombori rendezvényen Dr. Cseuz László osztályvezető, a táplánszentkereszti bemutatón pedig Vadvári László területi képviselő hívta fel a figyelmet. Elmondták, hogy a 90-es évektől napjainkig jelentősen csökkent a kalászosok termőterülete, helyettük az olajos növények kerültek jobb pozícióba. A Gabonakutató a változó környezethez, a jövedelmezőség korlátaihoz idomulva a kalászos fajok és fajták sokszínűségével jelenik meg a piacon. Az őszi búzát említve a mennyiségre törekvők, a minőségi búzát termelők, valamint a búzatermesztők igényeit is ki tudjuk elégíteni fajtáinkkal. Növényfaj választékunk az idei évtől a GK Fehér révén tönkölybúzával is gyarapodott, amely kimagasló termőképességét a NÉBIH kísérleteiben bizonyította: 8%-kal termett többet a standard fajták átlagánál. GK Arany néven egy új őszi zab fajtát is bemutathattunk, amely kiváló termőképességével és télállóságával tűnik ki a fajtársai közül.

A szántóföldi bemutatókon mind a négy növényfaj képviseltette magát. A kukoricaportfóliónk egyik érdekessége a KENÉZ DUO, a Kenéz hibrid Focus Ultra rezisztens változata, amely azoknak a termelőknek ajánlott, akiknek visszatérő gondot jelent az egyszikű gyomok elleni küzdelem. Silócirkok közül új termékeink a GK Erik és a GK Balázs, ezekből komoly mennyiségű vetőmagunk lesz jövőre. Mind a kettő nagyon különleges és extrém magas terméspotenciállal rendelkező silócirok, ráadásul kiemelkedő az állóképességük is. Szója újdonságunk az igen korai Suedina, amely kiemelkedő terméspotenciállal rendelkezik, jól alkalmazkodik az eltérő környezeti viszonyokhoz, fehérjetartalma pedig átlagon felüli. Az alacsony tripszin-inhibitor tartalmú korai Aires szintén kiváló terméseket ad. Állóképessége és agronómiai tulajdonságai miatt nem csak a feltárás nélküli takarmányozáshoz ajánlják. A középérésű csoport egyik kimagasló fajtája a Bahia, jó talajokra, intenzív technológiához ajánlott. Folyton-növő, erős bokrosodási hajlammal. Alacsony tripszin-inhibitor tartalma miatt direkt etetésre is alkalmas. A Pannónia kincse méltán az egyik legkedveltebb szója. Sikerének titka kiváló alkalmazkodóképességében és kimagasló termésében rejlik. Középérésű, ideális az ország klasszikus szójatermő területeire. Folyton-növő, köldöke fehér, megegyezik a maghéj színével, ezért kiválóan alkalmas biotermesztésre is. Napraforgóban a GK Milia egy korai clearfieldes anyag, amiből 2019-ben lesz vetőmag, az előállítása zajlik éppen.

 

Nagy Edit


Az Agrárágazat galériája a kiszombori bemutatóról >>>

A Délmagyar cikke a kiszombori bemutatóról >>>

Az Új Mezőgazdasági Magazin 2018. szeptember 16-i adásában a kiszombori bemutató (11:00 perctől) >>>

A kiszombori bemutatónk fényképes galériája itt megtekinthető >>>

A táplánszentkereszti bemutatónk fényképes galériája itt megtekinthető >>>

Az Agrofórumban megjelent Dr. Somogyi Norbert cikke a kiszombori bemutatónkról >>>